Vlaamse media gaan “vrij galant” om met celebritynieuws

Wanneer Bekende Vlamingen in de media komen, dan wordt er meestal over het professionele leven gesproken. In een kwart van de gevallen wordt over het privéleven bericht. Zo blijkt uit onderzoek van het Vlaams Steunpunt Media. Dat media vrij terughoudend zijn op vlak van paparazzifoto’s of roddelverhalen, komt volgens de onderzoekers omdat Vlaamse ontspanningsmagazines “goede werkrelaties” met de celebrity’s willen onderhouden.

Het Steunpunt onderzocht met een steekproef zo’n 800 nieuwsberichten in de kranten De Standaard, De Morgen, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad, alsook de magazines Dag Allemaal en Story.

Gekeken naar de inhoud blijkt dat in 56 procent van de gevallen het professionele leven van de BV’s wordt belicht, in tegenstelling tot 24 procent over het privéleven. Een derde van de artikels heeft (ook) een publieke relevantie.

De toon van de artikels is in 84 procent van de artikels veeleer neutraal dan sensationeel. “Toch speelt roddel een belangrijke rol in de Vlaamse berichtgeving rond celebrity’s: vooral magazines doen geregeld een beroep op anonieme bronnen, terwijl kranten vaker berichten lijken over te nemen”, stellen de onderzoekers.

Twee derde van de opgemerkte celebrity’s werkt in de muziek-, film- of televisiesector. Zo’n 11 procent zijn ‘celetoids’, mensen zoals zoals Paris Hilton waar niet meteen een bepaalde prestatie of talent als oorzaak van hun bekendheid aan te wijzen valt. Telkens tien procent gaat nog eens over royals en bekende politici.

Dé BV in de onderzochte Vlaamse media is negen keer op tien blank en hetero. Magazines besteden zo’n 60 procent van hun artikels aan Belgische - voornamelijk Vlaamse celebrity’s. De kranten De Standaard en De Morgen ruimen ongeveer evenveel in voor verhalen over internationale, voornamelijk Noord-Amerikaanse en Britse figuren.

Celebritynieuws is in kranten geregeld afkomstig uit andere media. Journalisten baseren zich soms ook op informatie die “kant-en-klaar door celebrity’s zelf wordt aangeleverd”.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen