Gratis wifi? In deze steden is het bijna zover

Gratis wifi? In deze steden is het bijna zover

Op het Stadsplein in Genk kan je binnenkort op het draadloos internet van Infrax. Foto: tpa

Hasselt / Genk / Neerpelt -

Op het Dusartplein in Hasselt is er al gratis wifi, oftewel draadloos internet. Ook Genk, Neerpelt en Diest starten nog voor Kerstmis met publieke wifi. Het gaat om proefprojecten van netbedrijf Infrax. Infrax vindt zich als openbaar bestuur het best geplaatst om de data te beheren die via het surfen, chatten of mailen verzameld worden.

Begin dit jaar kondigde Infrax aan met de nieuwe dienst te zullen starten. Neerpelt was toen al geïnteresseerd omdat de gemeente nogal wat bezoekers uit Nederland krijgt. Die hebben meestal geen buitenlands data-abonnement voor hun smartphone of tablet en zullen weldra op het Marktplein, de Kerkstraat en in winkelcentrum Forte gratis draadloos kunnen surfen. De gemeente Neerpelt betaalt 28.000 euro voor het proefproject. Naast de zes proefgemeenten kunnen volgend jaar de 85 andere Infraxgemeenten aansluiten. In Maasmechelen en Tongeren is er al concrete interesse.

Volgens Wim Dries, voorzitter van Infrax en burgemeester van Genk, zal de kostprijs voor de gemeenten straks lager liggen als het systeem over meer gemeenten wordt uitgerold. Nu moet er een eenmalige investeringskost van zo’n 7.000 euro per plein en een maandelijkse bijdrage van enkele honderden euro voor het gebruik van het internet betaald worden. “Gratis bestaat natuurlijk niet”, zegt Dries. “De stad Genk betaalt nu 36.000 euro voor het proefproject op het Stadsplein en de Grote Markt. Als er vanaf februari-maart voldoende gemeenten meedoen, kunnen we de maandelijkse bijdrage laag houden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees