Antwerpse imam vertrekt zelf naar Syrië

Antwerpse imam vertrekt zelf naar Syrië

De Koepel in Borgerhout. Foto: Sarah Van den Elsken

Antwerpen -

Er gaat momenteel een schokgolf door de Antwerpse moslimwereld. Een imam, die predikte in drie Antwerpse moskeeën, is zelf naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij de jihadisten. Dat nieuws werd bevestigd aan onze redactie.

Youssef El G. predikte tot een maand geleden in de moskee El Mohsinien in Berchem. Ook in de moskee El Tah El Nasser in Hoboken en moskee De Koepel in Borgerhout was hij vroeger actief.

Ondertussen is de imam een maand spoorloos. Er is een opsporingsonderzoek gestart en ook de Antwerpse stadsdienst Samen Leven, die bezig is met deradicalisering, is op de hoogte gebracht. Dat meldt Het Laatste Nieuws en werd ondertussen ook bevestigd aan onze redactie.

Van Ael geschokt

De bekende Antwerpse imam Sulayman van Ael, die zelf actief was in de Berchemse moskee El Mohsinien, is geschokt door het nieuws. “Ik snap niet waarom mensen die zulke gedachten hebben, toch proberen te infiltreren in de moslimgemeenschap om hen daarna een klap in het gezicht te geven. Dat is schandelijk, onaanvaardbaar, onmenselijk en crimineel.” De imam heeft het ook over een schending van vertrouwen, omdat de moskeeën waar Youssef El G. actief was, niet op de hoogte waren van zijn “activiteiten achter de schermen”.

Van Ael onderstreept nogmaals de nood aan eigen imams. “We moeten stoppen met het importeren van imams en we moeten een juist islamitisch onderwijs geven, in een structuur, in een opleiding en door bekwame mensen. Mensen die hier opgegroeid zijn, moeten de lesgevers van morgen worden en moeten het woord voeren in de moskeeën. Het is nu tijd dat de intellectuelen zich bundelen en samenwerken.”

 
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees