Meer dan 13.000 handtekeningen voor petitie tegen stopzetten uitzending door derden op VRT

Meer dan 13.000 handtekeningen voor petitie tegen stopzetten uitzending door derden op VRT

Foto: BELGA

Meer dan 13.000 mensen hebben de petitie ondertekend tegen het stopzetten van de levensbeschouwelijke programma’s op de VRT. “Er is een groot draagvlak voor het protest tegen de gang van zaken waarbij minister van Media Sven Gatz de levensbeschouwelijke omroepen zonder dialoog opheft”, zegt initiatiefnemer Jean Bastiaens.

Vlaams minister van Media Sven Gatz maakte in september 2014 bekend dat hij een punt wil zetten achter de uitzendingen van de levensbeschouwelijke derden op de openbare omroep. De erkenningen van de verschillende verenigingen lopen eind 2015 en worden niet verlengd. Bedoeling is om de verschillende levensbeschouwelijke strekkingen te integreren in de algemene programma’s van de VRT.

De levensbeschouwelijke, niet-commerciële verenigingen die op de openbare omroep zendtijd krijgen, zijn de Humanistisch Vrijzinnige Vereniging; de Katholieke Televisie- en Radio-Omroep (KTRO), de Protestantse Omroep (PRO) en Evangelische Radio- en Televisiestichting (ERTS) (samen de Protestantse derden); de Moslim Televisie en Radio Omroep (MTRO); de Orthodoxe uitzendingen en Israëlisch Godsdienstige Uitzendingen; de Gezinsbond.

“In Vlaanderen leven er minstens 1 miljoen mensen die een band hebben met levensbeschouwingen: joden, katholieken, moslims, orthodoxen, protestanten, vrijzinnig-humanisten”, zegt Jean Bastiaens van de KTRO. “Hun vertegenwoordigers spelen een belangrijke rol in talloze maatschappelijke debatten.”

Met de petitie hebben de initiatiefnemers al 13.600 handtekeningen verzameld, zowel digitaal als op papier. “Wil de Vlaamse overheid zelf instaan voor een levensbeschouwelijke inbreng in de media of wil men de levensbeschouwelijke stem neutraliseren? Wie kan echter beter zorgen voor berichtgeving over levensbeschouwing dan de aanhangers daarvan zelf? Het is fundamenteel ondemocratisch om aan deze mensen, en dit van alle levensbeschouwingen, hun stem in de openbare media te ontnemen”, zegt Bastiaens. Hij voegt er aan toe dat de levensbeschouwelijke verenigingen betrokken willen worden bij de nieuwe, levensbeschouwelijke programma’s van de VRT.

De petitie wordt op 3 december overhandigd aan minister Gatz.

# Belga context ## Related picture(s) [BELGIUM FLEMISH PARLIAMENT PLENARY SESSION]

[BELGIUM BRUSSELS CANCER KOM OP TEGEN KANKER]

## Related article(s) [Gatz verwacht voorstel van VRT voor nieuw ...]

[Vervanger voor levensbeschouwelijke derden...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees