Poetin: “Als dit nog eens gebeurt, stapt Rusland uit coalitie tegen ISIS”

De Russische president Vladimir Poetin kwam donderdag met zijn Franse collega François Hollande overeen om meer informatie uit te wisselen in de gezamenlijke strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS). “Maar als er nog onaanvaardbare incidenten gebeuren, zal Rusland uit de coalitie tegen ISIS stappen”, waarschuwt Poetin.

Poetin verwijst daarmee naar het Russische gevechtsvliegtuig dat dinsdag werd neergehaald door de Turkse luchtmacht. “Een daad van verraad door een land dat Rusland als een vriend beschouwde”, noemde Poetin het. Volgens de Turken gaat het echter om een gerechtvaardigde actie. “Want de jet was illegaal het Turkse luchtruim binnengedrongen.”

De Russische president is voorlopig nog bereid om samen te werken met de coalitie tegen “gezamenlijke vijand” ISIS. “Maar incidenten als de vernieling van ons vliegtuig en de dood van onze militairen zijn natuurlijk onaanvaardbaar”, zei hij donderdag na zijn overleg met de Franse president. “We gaan nu voort in de veronderstelling dat zoiets niet meer gebeurt. Anders hebben wij geen nood meer aan een samenwerking met de coalitie, met een ander land, met wie ook.”

“Westen niet bereid om met Rusland in coalitie te werken”

De Westerse landen betrokken in het Syrische conflict zijn niet bereid zich met Rusland te verenigen in één enkele coalitie tegen ISIS, zo zei het Kremlin daags na het bezoek van de Franse president François Hollande aan Moskou.

“Helaas zijn onze partners momenteel niet bereid om samen te werken binnen een enkele coalitie”, verklaarde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov. “Gisteren onderstreepte president Poetin dat we wel onze deuren open houden en bereid zijn samen te werken in eender welk format waartoe onze partners bereid zijn.”

Het idee, een grote coalitie te vormen met alle krachten die tegen ISIS strijden, is sinds begin juni door Poetin en sinds de aanslagen in Parijs ook door Hollande naar voren geschoven. Donderdag spraken ze elkaar daarover, maar echte vooruitgang is niet geboekt vanwege hun verschillende mening over het lot van de Syrische president Bashar al-Assad en de deelname van het Syrische leger in de strijd tegen ISIS.

Frankrijk en Rusland zullen wel hun luchtaanvallen tegen IS op elkaar afstemmen. Ze zullen zo de zogenaamd “gematigde rebellen” niet viseren.

Externe links
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees