Privacy policy? Niet gelezen!

Privacy policy? Niet gelezen!

Foto: fb

Jongen weten nauwelijks wat er in de privacy policy van Facebook staat, maar de meesten letten wel vrij goed op welke zaken ze met wie delen op de sociale netwerksite.

In het onderzoek Apestaartjaren (2014) kregen de jonge deelnemers een aantal uitspraken voorgeschoteld die al dan niet in terug te vinden zijn in de policy van Facebook. De jongeren konden antwoorden met "ja, dat staat erin", "nee, dat staat er niet in" of "weet ik niet". Vooral die laatste optie werd erg veel aangevinkt. Zo weten vier op de tien jongeren niet of je ouder dan 13 jaar moet zijn om op Facebook te mogen. Meer dan de helft weet niet of Facebook extra informatie zoals datum- en locatiegegevens ontvangt wanneer ze een foto delen. De vraag blijft wel of veel volwassenen beter zouden scoren wanneer ze deze stellingen krijgen voorgelegd.

Jongeren blijken zich overigens wel vrij goed bewust van wat ze allemaal delen via Facebook. Relatief weinig tieners maken hun persoonlijke informatie publiek. Foto's delen ze in de meeste gevallen enkel met hun vrienden. Informatie zoals adres en gsm-nummer blijken ze vaak helemaal niet te delen. Opvallend is verder nog dat maar liefst 77 procent aangeeft gebruik te maken van vriendenlijsten. Daarmee kan je informatie enkel zichtbaar maken voor bepaalde vrienden.

Corrigeer