ASSISEN. “Ik kom u pakken en uw moeder neuken, wij staan klaar met 160 man”

Leuven -

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven beschuldigden de families Kaplan en Kemous elkaar vrijdag van wederzijdse bedreigingen. De Leuvense clan Kaplan zet daar niet zonder trots 160 man voor in, tegen negen leden van de familie van het slachtoffer. De gezamenlijke getuigenis van de verwanten van de vermoorde Ziena Kemous maakte zoveel indruk op de jury dat de ongelijke strijd wel eens zou kunnen kantelen.

Vier jonge Belgen van Turks-Koerdische herkomst worden beschuldigd van moord op Ziena Kemous. Ahmet Kaplan (22), Berzan Kaplan (23), Ridvan Aras (23) en Rojhat Akgül (22) zouden in de nacht van 21 op 22 juni 2012 de 22-jarige vrouw hebben gedood op de Kesselberg en nadien begraven in Heverleebos, telkens in Leuven.

Voor de start werd luidop gefluisterd dat dit niet alleen het proces van Ahmet Kaplan en zijn neven zou zijn. Ook dat van Zaid Kemous. De broer van de vermoorde Ziena dreigde openlijk met wraak. De tegenaanval kwam er ook. Niet met contrageweld, wel met dossierkennis. Hij kent bijvoorbeeld alle merknamen van het product tramadol, waarmee zijn zus allicht verdoofd werd.

Zaid kreeg op de zitting felicitaties van Jan De Man, nota bene de raadsman van zijn grote opponent Ahmet Kaplan, voor zijn studiewerk op de griffie van de Leuvense rechtbank. Wekenlang zat hij dagelijks met de neus in het dossier. Zaid maakte in de eerste week van het proces ook een goede beurt door zijn serene gedrag op de zitting en zijn rol als verzoener binnen de geplaagde familie Kemous.

“Wij vallen hen nooit lastig maar zij ons wel”

Dit is niet het proces van twee culturen, de met diepgewortelde tradities kampende Turks-Koerdische gemeenschap versus de moderne levensstijl van een familie met Marokkaanse roots die naast elkaar leven in het vredige Leuven. Wel van twee families die elkaar (nog) niet met rust kunnen laten.

“Wij vallen hen nooit lastig maar zij ons wel. Elke keer dat ze onze huizen in Herent passeren, wordt er geclaxonneerd”, zei Ferhat Akgül, de oudere broer van Rojhat. Op school pronken de Kaplans met hun achternaam en zeggen ze wat graag dat ze familie zijn van Murat Kapllan. De beruchte ontsnappingskoning is helaas voor hen van Albanese afkomst.

In de periode dat Ziena Kemous vermist was, trok Zaid naar een van de twee Leuvense pizzeria’s van de Kaplans. “Ik werd daar openlijk bedreigd. ‘Ik kom u pakken en uw moeder neuken. Wij staan klaar met 160 man’, kreeg ik van Ahmet te horen”, stelde Zaid. De enige nog levende mannelijke erfgenaam van de familie Kemous gaat elke dag met verse bloemen naar het graf van zijn zus.

Camerabeelden

Khamisa Kemous kreeg van de Kaplans te horen dat haar hetzelfde lot wacht als haar vermoorde zus Ziena. “In de Diestsestraat in Leuven stond ik plots voor een overmacht van acht leden van de familie Kaplan. Ze stapten uit vier auto’s en ik ben met mijn rug tegen de muur gaan staan. Daar bestaan camerabeelden van”, zei Khamisa. “Een jonge broer van Ahmet probeerde me in zijn rode Jaguar omver te rijden. Door al die gebeurtenissen ben ik een depressie gesukkeld. Mijn sociaal leven, mijn werk, mijn relatie: ik ben alles kwijt.”

Tijdens de getuigenis van de familie Kemous zaten de vier beschuldigden roerloos met het hoofd naar omlaag, de handen voor het aangezicht. Alleen Ridvan Aras durfde zich op het einde tot hen richten. “Ik zou jullie graag vertellen wat er met Ziena gebeurd is. Maar ik kan het niet.”

Corrigeer

NIEUWS