Generatie Swipe - Deel 1

Hebben onze kinderen nog wel échte vrienden?

Hebben onze kinderen nog wel échte vrienden?

Zoë, Michiel en Yentel zijn verslingerd aan hun smartphone. Foto: Dirk Vertommen

DEEL 1: Wat is dat toch met de jeugd van tegenwoordig? Ze sms’en meer dan ze praten, ze kijken meer naar hun scherm dan naar elkaar. Anno 2015 is de smartphone hun beste vriend. Maar heb je dan nog wel tijd voor echte vrienden? Wij nestelden ons in het digitale spoor van vier jongeren en ontdekten een nieuw sociaal leven: ”Emoties, die delen we vooral via sms.”

Driehonderd en vier. Zoveel berichten stuurde Zoë (16) op dinsdag 6 oktober vanop haar smartphone. Het waren vooral sms’jes (236 om precies te zijn), en daarnaast nog wat Facebook-chats en hier en daar een statusupdate. ”Ik moet zeggen: ik schrok er wel van’, zegt ze. ‘Meestal kom ik snel aan 200 berichtjes per dag. Maar 300, dat was echt een drukke dag.”

Zoë is een van de drie vrienden uit Aarschot die we een week lang volgden op sociale media. Om u gerust te stellen: zij is de meest fervente. Michiel (haar lief) en Yentel kwamen aan ‘slechts’ honderd per dag - het gemiddelde bij de tieners van vandaag. Maar doe dat maar eens, honderd berichten typen. Dat kost toch belachelijk veel tijd? En gaat die tijd niet ten koste van echte gesprekken, zonder emoticons en OMG’s?

Corrigeer