Vakantie

Deze dingen houdt het vliegtuigpersoneel geheim

Deze dingen houdt het vliegtuigpersoneel geheim

Foto: Shutterstock

De veiligheidsroutine die stewards voor elke vlucht voortonen, ken je ondertussen misschien al vanbuiten en het feit dat je maaltijd extra wordt gezouten omdat op grote hoogte je smaakpapillen anders werken, daar had je misschien ook al van gehoord. Maar toch zijn er nog heel wat zaken die het vliegtuigpersoneel liever niet aan je neus hangt.

Op de website Quora werd aan cabinepersoneel gevraagd wat enkele dingen zijn die ze liever niet vertellen aan de passagiers, sommige van de antwoorden waren dan ook best verrassend. Al vragen we ons bij andere ook wel af waarom dat niet eerder werd gezegd, het zou velen een pak vliegangst besparen.

 • Je zult flauwvallen als je het zuurstofmasker niet gebruikt
  Het is niet voor niets dat je best de instructies volgt van de stewardessen. Wat ze er niet bij vertellen is dat je eenmaal de zuurstof afneemt en de maskers uit het plafond klappen, je maar 15 à 30 seconden de tijd hebt om het op te zetten. Anders val je gegarandeerd flauw.
 • De zwarte doos is niet onverwoestbaar
  In tegenstelling tot wat heel wat films je doen geloven, is de zwarte doos niet onverwoestbaar. Extreme druk en vuur kunnen ook het mysterieuze ding alsnog naar de knoppen helpen.
 • De piloten krijgen niet hetzelfde eten als jij
  Niet dat hun maaltijd veel lekkerder is dan de jouwe, maar er wordt extra op toegekeken op de bereiding van die van hen zodat ze zeker niet ziek zouden worden tijdens de vlucht. Het is in ieders belang dus. 
 • Drink geen water op het vliegtuig
 • Van een flesje drinken dat je overhandigd krijgt, mag natuurlijk wel. Maar van al het andere water op het vliegtuig blijf je best uit de buurt, want het werd met zware chemische producten behandeld om er zeker van te zijn dat alle bacteriën dood zijn.
 • Er bestaat weinig kans dat het vliegtuig crasht tijdens de vlucht
  Deze is er eentje waar je misschien beter toch van op de hoogte was geweest. De kans dat je vliegtuig er de brui aan geeft in volle vlucht, is gering. De meeste crashes doen zich voor bij het opstijgen of landen.
 • Over turbulentie hoef je je geen zorgen te maken
  Ok het kan soms eng zijn, maar turbulentie wil niet zeggen dat je vliegtuig straks zomaar eventjes uit de lucht zal donderen. Je komt gewoon in een opwaarste luchtstroom in een wolk terecht, niet meer dan dat. Alsof je met de auto over een verkeershelling moet, daar valt het nog het best mee te vergelijken.
 • Elektronica gebruiken is geen probleem
  Voor het opstijgen komt altijd de vraag om alle elektronische apparaten af te zetten en soms krijg je daar ook een vage uitleg bij. Er is echter nooit bewezen dat het gebruik van je computer of smartphone enige invloed zou hebben op de instrumenten van het vliegtuig, maar uitproberen is wel op eigen risico.
 • Soms wordt de signalisatie van de gordel vergeten
  Al eens op een vlucht gezeten waarbij het gordelsignaal de hele tijd aanblijft? Je dacht misschien dat je in een zware storm ging terechtkomen, maar naar alle waarschijnlijkheid was de piloot gewoon vergeten het signaal uit te schakelen.  

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees