Twee minderjarigen schuldig aan moord op Palestijnse tiener

Twee minderjarigen schuldig aan moord op Palestijnse tiener

Foto: Photo News

Twee minderjarigen zijn maandag schuldig verklaard aan de ontvoering en het levend verbranden, in juli vorig jaar, van de Palestijnse tiener Muhammad Abu Khdair. De moord leidde mee tot de Gaza-oorlog, later dat jaar.

Het vonnis tegen de hoofdverdachte, de 30-jarige Yosef Haim Ben-David, werd op het laatste moment uitgesteld, nadat zijn advocaten een nieuw psychiatrisch verslag hadden ingediend waarin staat dat hij vanwege ernstige mentale problemen geen verantwoordelijkheid kan dragen voor die daden, melden Israëlische media.

De 16-jarige Abu Khdair werd op 2 juli 2014 in een auto geduwd, enkele uren later werd zijn verkoolde lichaam gevonden in een bos in Jeruzalem.

Er is nog geen straf uitgesproken - die wordt op 13 januari verwacht. En in het geval van de meerderjarige zal de rechter eerst nog moeten bepalen of hij strafrechterlijk verantwoordelijk is. Die uitspraak zal op 20 december volgen.

De hoofdverdachte en twee jongere familieleden hadden de tiener ontvoerd, hem bewusteloos geslagen en verbrand om de dood van drie Israëlische jongeren te wreken. Zij waren in de maand ervoor op de Westelijke Jordaanoever vermoord door Palestijnen. Israël zette een grootscheepse zoekactie op naar de drie. Pas drie weken later werden hun lichamen gevonden. De Israëlische raids leidden tot raketaanvallen, die escaleerden in de Gaza-oorlog van 2014.

Corrigeer

NIEUWS