Vrouw die dorstige varkens water gaf riskeert tien jaar cel

Het zicht van opeengepakte varkens in een vrachtwagen op een bloedhete dag werd Anita Krajnc (48) te veel. De vrouw vond dat de dieren op z’n minst water moesten krijgen op hun weg naar het slachthuis. Door dat goedbedoelde gebaar hangt haar nu tien jaar cel in Canada of een geldboete van 3.550 euro boven het hoofd.

De Canadese wet beschouwt varkens als een persoonlijk eigendom en beweert dat de dieren tot 36 uur vervoerd kunnen worden zonder voedsel, water of rust.

“Varkens in gevaar”

Daar ging Anita Krajnc (48) niet mee akkoord. Als consulente voor dierenwelzijnsorganisaties ging ze samen met enkele activisten langs de kant van de weg staan. Wanneer er een vrachtwagen met varkens voorbijkwam, gaven ze de dieren water en fruit door de openingen van het voertuig.

Volgens de werknemers van de varkenstransportsector brachten de activisten de varkens en de verkeersveiligheid zo in gevaar. Daarom diende een chauffeur op 22 juni klacht in tegen Krajnc. “Ze heeft het recht om te protesteren en haar standpunt te verdedigen”, zei de vrachtwagenchauffeur. “Maar ze heeft niet het recht om mijn veestapel in gevaar te brengen. Het gebeurde aan de stoplichten, maar wat als de lichten weer op groen springen? Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat iemand verminkt geraakt.”

Ook boeren beweren dat het goedbedoelde gebaar van Krajnc het lijden van de varkens vergroot “doordat de dieren over elkaar kruipen om water te krijgen.”

Wereldwijde steun

Krajnc en haar organisatie ‘Toronto Pig Save’ krijgen echter wereldwijd steun. De vrouw zit intussen al in de gevangenis. Maandag legt de rechter een datum vast voor haar rechtszaak. “We hebben de plicht om de hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven”, reageert Krajnc. “Ik zal geen boete betalen. Ik ga nog liever naar de cel.”

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees