Fit & Gezond

'Kan je hiv genezen?' en andere vragen over hiv en aids

'Kan je hiv genezen?' en andere vragen over hiv en aids

Foto: *

Een hiv-patiënt lijkt al lang niet meer op de lijkbleke Tom Hanks die we ons herinneren uit de film 'Philadelphia'. Wie besmet is met het virus, kan vandaag een relatief normaal leven leiden. Toch bestaan er nog veel mythes en vooroordelen, die we naar aanleiding van wereldsaidsdag voorleggen aan professor Eric Van Wijngaerden, internist gespecialiseerd in hiv en aids aan het UZ Leuven.

Kunnen muggen hiv doorgeven?

Hoewel uit een recente rondvraag nog bleek dat zes op de tien studenten geloven dat muggen hiv kunnen verspreiden, is dat nonsens. "Muggen spuiten geen bloed in", zegt professor Van Wijngaerden. "Het klopt epidemiologisch ook niet, je zou een heel ander patroon van verspreiding zien mochten muggen het virus kunnen doorgeven".

Kan je hiv krijgen door te kussen?

"Er zit een heel klein beetje hiv in het speeksel. Als dat, door te tongzoenen bijvoorbeeld, in de mond van de andere terechtkomt, loop je geen risico op besmetting omdat de mond geen heel gevoelig gebied is voor virussen. Bij orale seks, wanneer het virus in aanraking komt met andere slijmvliezen, die veel gevoeliger zijn, bestaat dit riscico wel".

Zien hiv-patiënten er bleek en ongezond uit?

"Je kan niet aan iemand zien of hij hiv heeft. Dat beeld komt nog van twintig jaar geleden, toen aidspatiënten fel vermagerden en fysiek aftakelden. Vandaag kan het virus met de juiste medicatie onder controle gehouden worden".

Kan hiv genezen worden?

"Je kan niet genezen, maar wel behandelen zodat de patiënt een normaal leven leidt. Vele patiënten moeten zelfs maar één pil per dag nemen om het virus onder controle te houden. Slechts een hele kleine minderheid moet meer pillen nemen. Maar vanaf het moment dat je stopt met die medicatie, ontwikkelt het virus zich wel verder".

Leef je minder lang met hiv?

"Dat is een moeilijke kwestie. Als de diagnose op tijd komt, nog voor de eerste symptomen optreden, als de patiënt zijn medicatie goed neemt en er zijn geen andere factoren die de levensverwachting verlagen, kunnen we zeggen dat deze patiënt waarschijnlijk een bijna normale levensverwachting heeft. Maar als je bijvoorbeeld te lang wacht om je te laten testen en er zijn al symptomen, loop je een risico op ziekte en om jonger te sterven. Dat geldt ook als er andere factoren zijn die de levensverwachting beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld bij patiënten die het virus hebben opgelopen door intraveneus druggebruik".

Krijgen alleen homoseksuele mannen hiv?

"Als je het wereldwijd bekijkt, komt besmetting het vaakst voor tussen mannen en vrouwen. Naar schatting is in België ongeveer één homoseksuele man op de twintig besmet. De kans is dus  a priori groter dat je als homo met iemand met HIV seks hebt. Daarnaast spelen het aantal partners en de manier waarop je seks hebt een rol".

Ben je verplicht om je bedpartners te vertellen dat je hiv hebt?

"Er bestaat geen specifieke wetgeving rond, maar ethisch gezien moet je het wel doen. Wij raden ook aan om het te vertellen, of anders zeker goede bescherming te gebruiken. Als arts mogen we de partner of partners niet waarschuwen, dat valt onder het beroepsgeheim".

Werkt het feit dat behandeling mogelijk is, risicogedrag in de hand?

"Waarschijnlijk wel. Sinds het midden van de jaren negentig bestaan de voorlopers van de anti-retrovirale medicijnen die we vandaag kennen en kunnen we dus behandelen. Vanaf die periode zagen we in België het aantal nieuwe gevallen ook toenemen en zagen we ook andere soa's toenemen bij homoseksuele mannen".

Kan je op een natuurlijke manier kinderen krijgen als je hiv hebt?

"Als er sprake is van een ondetecteerbare virale lading, dus wanneer het virus door medicatie onder controle is, is het risico op besmetting zeer laag. Bij heteroseksueel contact met een niet-behandelde patiënt is het risico op besmetting gemiddeld 1 op 1.000. Als er behandeling is, vermindert die kans met zo’n factor 20, dat is 1 op 20.000. Dus voor koppels waarbij de man of de vrouw seropositief is maar met ondetecteerbare virale lading, wordt onbeschermde seks doorgaans aangeraden als de beste manier om kinderen te krijgen. Over seks zonder condoom publiceerde de Hoge Gezondheidsraad in juni 2013 zelfs een formeel advies".

Mag een moeder met hiv borstvoeding geven?

"Als de moeder tijdens de zwangerschap succesvol behandeld werd, is de kans heel klein dat ze het virus doorgeeft aan haar baby. Toch wordt in het westen hiv-positieve moeders stellig afgeraden om borstvoeding te geven, omdat flesvoeding veiliger is. In Afrika bijvoorbeeld, is dat anders. Daar weegt de kleine kans op besmetting niet op tegen de kans dat een vrouw niet aan babyvoeding of veilig water geraakt, wat een veel groter risico inhoudt voor haar kind".

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees