België is ‘fossiel van de dag’ op Klimaattop Parijs

België is ‘fossiel van de dag’ op Klimaattop Parijs

België kreeg de eerste ‘award’ op de Klimaattop in Parijs. Een twijfelachtige eer. Foto: AFP

België is op de eerste dag van de klimaattop in Parijs uitgeroepen tot fossiel van de dag. Het gaat om een ‘prijs’ van Climate Action Network (CAN) die elke dag wordt uitgereikt aan een land dat de onderhandelingen in de weg staat.

Ons land had maandag de twijfelachtige eer de eerste award van de klimaattop in Parijs te mogen ontvangen. “De onderscheiding gaat naar België omdat het in het verleden leeft”, stelt de organisatie. “België is het perfecte voorbeeld van wat een rijk geïndustrialiseerd land niet moet doen tijdens klimaatonderhandelingen. Het is een failed state als het gaat over klimaatactie. Terwijl de rest van de wereld zich voorbereidde op de onderhandelingen hebben de verschillende Belgische regeringen na meer dan zes jaar nog steeds niet beslist hoe de klimaatinspanningen intern zullen worden verdeeld.”

De Fossil of the Day Awards werden voor het eerst dagelijks uitgereikt tijdens de klimaatconferentie in Bonn, in 1999. Aan het einde van de onderhandelingen wordt de eindoverwinning toegekend aan het land dat de meeste dagprijzen heeft gewonnen. Tijdens de klimaattop in New Delhi ging het bijvoorbeeld haasje-over tussen Saoedie-Arabië en de Verenigde Staten, dat uiteindelijk de hoofdprijs wegkaapte.

België eindigde maandag ex aequo met Nieuw Zeeland, dat op de korrel werd genomen omwille van subsidies voor fossiele brandstoffen. Ons land won de award één keer eerder, toen tijdens de conferentie van Lima onduidelijkheid heerste over de Belgische bijdrage aan de internationale klimaatfinanciering.

“Belgisch geklungel is hier niemand ontgaan”

“Het geklungel van onze klimaatministers is hier niemand ontgaan.” Dat zegt milieu-organisatie Greenpeace maandag op de klimaattop in Parijs. 

“Terwijl premier Michel zich opmaakt voor een toespraak die netjes binnen de lijntjes blijft, is ons land het Fossiel van de Dag omwille van zijn lage klimaatambitie en de aalmoes die het de zwaarst getroffen landen biedt”, hekelt Greenpeace. “Je geloofwaardigheid als land tijdens deze internationale onderhandelingen hangt af van het huiswerk dat je thuis doet. Onze ministers zijn wat dat betreft grandioos gebuisd.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees