‘Cordon’-regisseur maakt serie over legendarische bendeleider

‘Cordon’-regisseur maakt serie over legendarische bendeleider

Tom Mielants werkt aan een serie over de bende van Jan De Lichte. Foto: WKB

Tim Mielants, de man die onder andere 'Cordon' regisseerde en ook in het buitenland aan de slag is voor 'The Tunnel' en 'Peaky Blinders', gaat achter de camera staan voor de nieuwe, prestigieuze VTM-serie 'De Bende van Jan De Lichte'. De Lichte (1723-1748) was de leider van een bende criminelen die grote delen van Vlaanderen onveilig maakte met diefstallen en overvallen. Uiteindelijk pleegde hij een moord en daarvoor werd hij terechtgesteld.

“Voor de reeks vertrekken de scenaristen niet van de volks­legende, maar van het boek dat Louis Paul Boon over de man schreef”, zegt Dirk Impens van productiehuis Menuet. “Maar in de reeks zal wel een realistisch beeld van de bendeleider worden neergezet. De Lichte wordt dus niet de idealist die Boon ervan heeft gemaakt. Uiteindelijk was hij een gangster die uit armoede wandaden pleegde in het chaotische, door vreemde machten bezette Vlaanderen.”

Dure reeks

De Bende van Jan De Lichte wordt een behoorlijk dure reeks, aldus Impens. “Zodra je met pakweg paarden, koetsen en periodekostuums gaat werken, loopt de factuur snel op.”

Wie de rol van Jan De Lichte gaat spelen, kan Impens nog niet vrij­geven omdat er, aldus VTM, “nog enkele handtekeningen moeten worden ­gezet”. Wel is het de bedoeling dat in september van volgend jaar met de opnamen wordt gestart. De reeks kan dan ten vroegste in 2017 op VTM worden uitgezonden.

Corrigeer

MEER NIEUWS