Crisis in Brussel, maar koning Filip zat (en bleef) in Bretagne

Crisis in Brussel, maar koning Filip zat (en bleef) in Bretagne

Filip en Mathilde bleven in Bretagne, tot verbazing van de Franse veiligheidsdiensten. Foto: BELGA

Koning Filip was op weekend in Bretagne, toen vorige week zaterdag de terreurdreiging in Brussel werd opgetrokken tot het allerhoogste niveau. Desondanks is hij niet stante pede teruggekeerd naar België. De beslissing stuit op onbegrip bij de Franse veiligheidsdiensten.

Brussel ontwaakte vorige week zaterdag met het nieuws dat het OCAD, het coördinatiecentrum voor de dreigingsanalyse, het dreigingsniveau had verhoogd van 3 naar 4. Winkels hielden de deuren dicht, evenementen werden afgelast, de metro reed niet. Brussel was een spookstad.

Ruim zeshonderd kilometer zuidelijker genoten koning Filip en koningin Mathilde van een weekendje Bretagne. Dat heeft onze redactie gisteren vernomen en het nieuws is bevestigd door het Paleis. “Ze hadden dat korte verblijf in Frankrijk al langer vastgelegd voor het weekend van 21 en 22 november. Wat ze daar deden, behoort tot hun privékring”, zegt paleiswoordvoerder Pierre­Emmanuel De Bauw.

Hoewel hij wist dat de kans op een aanslag zeer reëel was, is de koning pas zondag teruggekeerd naar België. De Franse veiligheidsdiensten, die volgens de regels van het protocol op de hoogte werden gebracht van het verblijf, hebben daar bedenkingen bij geuit. Zij vragen zich af waarom het staatshoofd in Bretagne is gebleven, terwijl de dreiging in zijn eigen land “ernstig en zeer nabij” was.

Corrigeer

MEER NIEUWS