Generatie Swipe - Deel 4

Zien ze zichzelf niet te graag?

Deel 4: Wat is dat toch met de jeugd van tegenwoordig? Een selfie met hun hond, een selfie op toilet, een selfie naast een pak friet... Er gaat geen dag voorbij waarop ze níet poseren voor zichzelf. “Tieners zijn narcisten. Het is een even grote plaag als obesitas”, zegt een Amerikaanse psychologe. Is Generatie Swipe verliefd op zichzelf?

Some days you just have to create your own sunshine... Dat zei Zoë Coekaerts (16) op 3 september op Facebook. Dus postte ze een selfie met een ontwapenende smile. Driehonderdzestig vrienden vonden dat leuk, de reacties varieerden van Wauw knap ding (hartje) en Beauty (hartje) tot My pretty angel (hartjeskussende smiley die een knipoog geeft).

Het werkte. Zoë had op 3 september een gigantische rotdag, maar kijk: wat likes en complimentjes, en ze kon er weer mee door. Met dank aan haar handelsmerk: de selfie. Bijna dagelijks post ze er ééntje op Facebook: Zoë voor de spiegel, Zoë met nieuw kapsel, Zoë op bed... Ze droomt van een carrière als model, en hoopt dat ze door dat selfie-bombardement wordt opgemerkt. Maar los daarvan, geeft Zoë toe, is het ook plezant. “Mensen die zeggen dat je mooi bent: dat is gewoon fijn.”

Waar is de tijd dat pubers wegdoken voor een fototoestel? Dat ze zich verstopten achter een gordijntje vettig sluikhaar, zodat niemand hun nieuwste puist kon zien? Ze zouden onzeker moeten zijn. De spiegel moeten haten. Maar nee, deze generatie kijkt frank in de lens, trekt een foto en stuurt die de wereld rond met het onderschrift Be yourself, motherfuckers.

Volgens de Nederlandse prof Patti Valkenburg, die al 25 jaar onderzoek voert naar jeugd en mediagebruik, is de jeugd een pak zelfbewuster dan vroeger: “Pubers geven vandaag een spreekbeurt voor de hele klas zonder te trillen als een rietje. Maar dat is ook nodig. In deze maatschappij moet je jezelf goed kunnen presenteren, anders val je uit de boot. Daarom: zelfbewustzijn is een belangrijke skill.”

Corrigeer