School maakt zelf vals Facebookprofiel van 13-jarige jongen, de resultaten zijn opmerkelijk

Mol -

Koppen heeft het vanavond over de gevaren van sociale media bij jongeren en dan vooral grooming: volwassen mannen die onder een vals profiel afspraakjes proberen regelen met minderjarige meisjes. Koppen volgde daarvoor een bijzonder experiment van de Molse Sint-Lutgardisschool. De resultaten zijn opmerkelijk.

U kent Thomas Ghys niet? Leerlingen uit de eerste graad van het Sint-Lutgardis uit Mol ook niet. Toch wilden ze vriend met hem worden op Facebook. Thomas Ghys bestaat niet en achter zijn nepprofiel gingen de school en Koppen-presentatrice Phara de Aguirre schuil. “Dit verhaal begon toen een meisje op school werd gepest”, zegt schooldirecteur Peter Dams, die met Toon Dierckx, ICT-coördinator in de school, in de reportage zit. “Naaktfoto’s van haar circuleerden online. Meisjes maken soms naaktfoto’s voor hun vriendje. Maar als de relatie afgelopen is, heb je geen controle meer over die foto’s. Met desastreuze gevolgen.”

De school ondernam actie. “Om het doen en laten van onze leerlingen beter onder controle te houden op Facebook, maakten we zelf een profiel aan van een zogenaamd 14-jarig meisje. Leerlingen werden vrienden met het meisje en zo konden we monitoren wat er online gebeurde. Maar het meisje kreeg ook vriendschapsverzoeken van volwassen mannen”, zegt Dams. Het profiel kreeg zogeheten groomers op bezoek, mannen die slechts één doel voor ogen hebben: seks met een minderjarige.

Knappe ‘nieuwe leerling’

Geïnspireerd door dit voorval ging de school voor Koppen een stap verder. Dierckx maakte het profiel van de 13-jarige Thomas aan. Een knappe jongen die zogenaamd binnenkort naar de school in Mol gaat. Terwijl de laatste vriendschapsverzoeken worden verstuurd naar de leerlingen van de eerste graad, komen de eerste reacties al binnen. Zelfs tijdens de lessen aanvaarden leerlingen verzoeken, zonder te weten om wie het gaat. Om deontologische redenen chatte de school niet met haar leerlingen. Koppen wel, als de leerling het initiatief nam.

Koppen, 21.25uop Eén

Corrigeer