Britten bombarderen olieveld ISIS in Syrië

Het Britse parlement heeft woensdagochtend het licht op groen gezet voor luchtaanvallen tegen Islamitische Staat in Syrië. Enkele uren later werden de eerste bombardementen al uitgevoerd op oliebronnen van de terreurorganisatie. Daarmee is de financiering van de organisatie een "echte klap" toegebracht, zegt minister van Defensie Michael Fallon donderdag aan de Britse openbare omroep BBC.

De eerste luchtaanvallen van Britse gevechtsvliegtuigen vonden al plaats in de nacht van woensdag op donderdag. Vier Tornado-gevechtsvliegtuigen zijn kort na de stemming vanuit Akrotiri, in Cyprus, opgestegen voor een "eerste offensieve operatie" waarbij "luchtaanvallen werden uitgevoerd", aldus het Britse ministerie van Defensie. 

De jets vielen het Omar-olieveld in het oosten van Syrië aan. Minister van Defensie Michael Fallon keurde persoonlijk de doelwitten goed, nog voor de stemming in het Britse parlement over de uitbreiding van de luchtaanvallen op ISIS naar Syrië na Irak. De aanvallen waren "succesvol", aldus Fallon. 

Stemming

Woensdag stemde het parlement in met Britse militaire actie tegen ISIS in Syrië, na een debat van 10 uur. De beslissing werd genomen met 397 stemmen voor en 223 tegen.

De goedkeuring van het Britse parlement komt niet als een verrassing. Zo had oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour, die zelf tegen is, zijn fractie de vrijheid gelaten om al dan niet voor de luchtaanvallen te stemmen. Labour stemde dus verdeeld, maar bezorgde de regering-Cameron wel de nodige meerderheid. Het debat woensdag nam tien uur in beslag.

Ook de VS, Frankrijk en Rusland voeren al luchtaanvallen uit op Syrië.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees