Ex-atleet Oscar Pistorius dan toch schuldig aan moord op vriendin

De Zuid-Afrikaanse rechter heeft de veroordeling van Oscar Pistorius donderdag herzien. De voormalige atleet is in beroep schuldig bevonden aan ‘moord’ en riskeert nu een langere celstraf van 15 jaar. Eerder was hij veroordeeld voor ‘doodslag door schuld’.

De nu 28-jarige Pistorius staat terecht omdat hij zijn vriendin Reeva Steenkamp op Valentijnsdag 2013 met vier geweerschoten doodde. Pistorius werd in oktober vorig jaar door de rechter in Pretoria veroordeeld tot 5 jaar voor ‘doodslag door schuld’. Zijn straf zit de onder zijn knieën geamputeerde atleet uit in huisarrest.

Het Zuid-Afrikaanse Hof van Beroep in Bloemfontein heeft nu echter beslist dat ex-atleet Oscar Pistorius schuldig is aan 'moord' op zijn vriendin. De man riskeert een celstraf van 15 jaar. Volgens de rechtbank stond het vorige vonnis van rechter Thokozile Maspia vol "fundamentele fouten". Pistorius zat al in voorhechtenis in de cel en moet nu waarschijnlijk terugkeren.

"De rechter die Oscar Pistorius eerst tot 5 jaar celstraf veroordeelde, heeft de verkeerdelijke aanname gemaakt dat deze man een 'dolus eventualis' heeft begaan. Dat terwijl hij moet geweten hebben dat hij, wanneer hij op de deur vuurt, iedereen die achter de deur staat, kan doden", klonk het tijdens het voorlezen van het vonnis.

Fel protest

De rechtzaak is in Zuid-Afrika fel gemediatiseerd en na de uitspraak vorig jaar rees er heel wat protest tegen de ‘milde’ straf. De ex-atleet heeft zijn onschuld altijd staande gehouden, maar de familie Steenkamp wil niet geloven dat Pistorius haar per ongeluk doodschoot omdat hij haar nachtelijke passage op het toilet verwarde met een inbreker in de slaapkamer. 

Veel Zuid-Afrikanen zien in de straf ook een voorkeursbehandeling voor de welstellende blanke atleet, want in het land worden roofovervallen doorgaans zwaar bestraft met 15 jaar cel. Het steekt de tegenstanders van Pistorius bovendien tegen dat hij onder huisarrest staat in de ‘luxueuze’ villa van zijn oom in Pretoria.

Einde carrière

Door een gendefect als kind werden bij Pistorius beide onderbenen geamputeerd. Als hardloper raakte hij echter wereldwijd bekend, toen hij met zijn J-vormige high tech-prothesen uit elastische koolstof bij de Paralympics records verbeterde.

In 2012 startte Pistorius als eerste aan de benen geamputeerde sportman op de Olympische Spelen. Hij werd achtste in de estafette over de 4 x 400 meter en haalde het individueel tot de halve finales van de 400 meter. Op de Paralympics veroverde hij twee keer goud.

De atleet groeide in Zuid-Afrika al snel uit tot een nationale held. Door zijn relatie met het opkomende model Reeva Steenkamp verscheen hij ook vaak in de lokale boulevardpers. De dodelijke schoten maakten een eind aan zijn carrière.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees