Generatie Swipe - Deel 6

Wat kunnen ze nog leren op school?

In de les aardrijkskunde gaan de leerlingen op reis, met de iPad. Foto: Lieven Van Assche

Deel 6: Wat is dat toch met de jeugd van tegenwoordig? Vraag hen naar de Guldensporenslag, en ze grijpen naar hun smartphone. “Een datum? Staat toch op Wikipedia?” Hun kennis zit in hun broekzak, dus vragen ze zich af wat ze nog zitten te doen in de klas. “Het is tijd voor een revolutie. Internet gaat ons onderwijs ­redden.”

“Wie werd de nieuwe overheerser van Nederlands-Indië?”, staat er bij vraag 8. Vier meisjes van veertien, leerlingen van de iPad-school in Blankenberge, buigen zich over hun tablet. De nieuwe overheerser... Hoe zat dat nu weer? Ze surfen naar Wikipedia en tikken in: overheerser Nederlands­Indië. Weinig resultaat. “Zeg”, merkt er eentje op, “een overheerser is toch een koning? Kunnen we niet gewoon de koningen van Nederland zoeken?” Dat is een idee. Even naar Google en zoeken op ‘koning van Nederland’. “Voilà zie! Willem-Alexander! We hebben het!”

Eén geluk voor de meisjes: deze oefening staat niet op punten. Maar ze maakt wel iets duidelijk: anno 2015 zit het onderwijs met een gigantisch ­dilemma. Moeten kinderen nog namen en data vanbuiten leren? Of leer je het hen gewoon deftig opzoeken online? Want op het internet staat alle kennis die je op school kan leren – je moet ze gewoon weten te vinden. En het beste van al: door de smartphone is die kennis vandaag constant en direct ­beschikbaar. Als een hulpstukje van onze hersenen.

We moeten dat hulpstuk gebruiken, vindt prof. dr. Wouter Duyck (UGent).

Corrigeer