Food

Dit kan je klaarmaken als de Sint te veel snoep gebracht heeft

Dit kan je klaarmaken als de Sint te veel snoep gebracht heeft
Sinterklaas een kinderfeest? Dat hoeft niet per se. Als je kroost zijn buik vol heeft van al het lekkers, kan jij ermee aan de slag.

Petitfours met marsepein

Nodig
- 4 eieren
- 100 g fijne kristalsuiker
- ½ tl zout
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 95 g gepelde (ongezouten) pistachenootjes
- 150 g boter
- 150 g poedersuiker
- 1 stick espressopoeder
- 1 tl gemalen kardemom
- 250 g blanke marsepein

Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Klop de eieren luchtig met een mixer. Voeg tijdens het kloppen lepel voor lepel de kristalsuiker en het zout toe. Blijf kloppen (8 minuten) tot lichtgeel schuim ontstaat. Zeef het zelfrijzend bakmeel erboven en spatel er voorzichtig door.
2. Verdeel het beslag over bakplaat met bakpapier. Strijk het beslag met behulp van een spatel uit tot een vierkant van ongeveer 40 x 40 cm. Bak (ongeveer 8 minuten) goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen. Doe de pistachenoten in een kleine ovenschaal en rooster ze (8 minuten) op 180 °C. Neem uit de oven en laat afkoelen op een bord. Hak de noten fijn.
3. Doe de boter in een kom en klop in 5 minuten. Voeg de poedersuiker er in 2 delen aan toe en klop nog 5 minuten tot je een luchtige botercrème krijgt. Klop het espressopoeder en de kardemom erdoor. Leg de biscuit met het bakpapier naar boven op het werkblad en trek het bakpapier er voorzichtig af. Snijd er 4 vierkanten uit van 16 x 16 cm. Bestrijk elk vierkant met ¼ van de botercrème en bestrooi met ¼ van de gehakte pistachenoten. Leg de 4 plakken zorgvuldig op elkaar.
4. Bestuif het werkblad en de helft van de marsepein met wat poedersuiker en rol uit tot een lap ( 3 mm dik). Snijd er een vierkant van 16 x 16 cm uit. Leg op de plakken biscuits met botercrème en druk voorzichtig aan. Zet een kwartiertje in de vriezer. Snijd de taart met een scherp mes voorzichtig in vierkante petitfours van 4 x 4 cm. Steek uit de rest van de marsepein bloemetjes of andere figuurtjes en versier de petitfours ermee.

Frambozensorbet op bedje van speculoos

Nodig
- Frambozensorbet
- Lotus speculoos en Lotus Speculoos Crumble
- Verse muntblaadjes

Zo maak je het
1. Verdeel de speculooskruimels op een bord zodat het bord bedekt is met een laagje speculoos.
2. Leg een mooie bol frambozensorbet in het midden van het bord op de kruimels.
3. Steek een stukje speculoos in de sorbet en versier met 3 blaadjes munt

‘Brownie’ met witte chocolade
Recept: Vtm Koken

Nodig
- 200 g witte chocolade
- 200 g gehakte witte chocolade
- 150 g boter
- 4 eieren
- 200 g kristalsuiker
- 150 g bloem

Zo maak je het
1. Smelt al roerend 200 g chocolade op een laag vuurtje.
2. Smelt de boter in een andere kom op een laag vuurtje.
3. Doe de suiker samen met de eieren in een kom en klop goed op met een mixer. Giet al roerend de gesmolten boter bij de geklopte eieren en daarna de gesmolten chocolade. Doe de bloem erbij en roer door met een garde.
4. Meng op het einde de gehakte chocolade door het deeg. Giet dit op een ingevette ovenschaal met bakpapier. Zet 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
5. Laat de brownies afkoelen en snijd in vierkanten.

Mandarijntaartje met chocolade

Nodig
- 16 verse mandarijntjes
- Solo in wikkel
- 2 dl light room
- 1 rol bladerdeeg
- 1 rol marsepein
- 2 eigelen
- 2 volledige eieren
- 100 g suiker
- 100 g zwarte chocolade
- 1 potje sinaasappelconfituur

Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 170°C.
2. Ontrol het bladerdeeg op een schoon werkblad, schik het in een beboterde taartvorm (24 cm diameter) en prik er met een vork enkele gaatjes in.
3. Rol met een deegrol de marsepein uit en leg deze bovenop het bladerdeeg. Schik hier de mandarijnpartjes over (verwijder de velletjes).
4. Meng nu de eieren en het eigeel met de light room en de suiker tot een glad beslag. Giet dit beslag over de taart en strooi er stukjes chocolade over.
5. Laat de taart een half uur bakken in de oven. Laat ze vervolgens goed afkoelen en smeer er nog wat sinaasappelconfituur over zodat voor extra glans.

Pepernotencake

Nodig
- 200 g boter
- 200 g suiker
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 8 g vanillesuiker
- snufje zout
- 4 eieren
- 50 ml melk
- 4 tl speculaaskruiden
-100 g pepernoten
- ter decoratie: pepernoten en amandelschaafsel

Zo maak je het
1. Klop boter, suiker en vanillesuiker romig, voeg de eieren één voor één toe en mix tot ze helemaal zijn opgenomen. Voeg de melk en het zelfrijzend bakmeel afwisselend toe aan het beslag. Voeg samen met het meel ook de het zout toe.
2. Voeg de speculaaskruiden en pepernoten toe aan het beslag. Meng de pepernoten met een beetje bloem voordat je ze toevoegt aan het beslag.
3. Giet het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik.
4. Strooi je wat pepernoten en amandelschaafsel over het beslag.
5. Bak de cake gaar in 60 minuten op 160 graden.

Chocolademelk met wijn
Recept: immaeatthat.com

Nodig
- 1 of 1/2 kopje melk
- 1 kopje rode wijn
- 1/3 kop pure chocolade
- Kokosslagroom

Zo maak je het
- Warm de melk en de stukjes chocolade op een zacht vuurtje. Roer tot de chocolade gesmolten is.
- Giet er de rode wijn al roerend bij.
- Verdeel de drank over kleine kopjes en garneer met een toefje kokosslagroom.

Corrigeer