Jarenlang ontkend maar verkoudheid toch door kou

Jarenlang ontkend maar verkoudheid toch door kou

Foto: gva

Meer mensen zijn verkouden in de winter. Toch is de klassieke opvatting al jaren dat een verkoudheid geen gevolg is van de koude maar van virussen en slecht verluchte ruimtes. Experts komen daar nu van terug: kou is wel degelijk de boosdoener, omdat ze onze slijmvliezen vatbaarder maakt.

Nu de winter in het land is, raken meer mensen ziek. Toch hameren wetenschappers en dokters al jarenlang op dezelfde nagel: een verkoudheid is een virus en het is niet de kou op zich die voor de verspreiding zorgt. Maar van die klassieke opvatting keren ze nu terug.

“Door gure wind en kou hebben onze bovenste luchtwegen het lastig om virussen af te weren”, zegt viroloog Steven Van Gucht van het Wetenschappelijk Instituut van Volksgezondheid (WIV). Anders gezegd: het slechte weer maakt onze slijmvliezen vatbaarder. “De bloedvaten in onze neus knijpen dicht en slechte doorbloeding betekent dat er minder witte bloedcellen tot in onze neus raken. Die zijn verantwoordelijk voor onze afweer.”

Heel veel onderzoek om die theorie te staven, is er (nog) niet. “Maar er moet een reden zijn waarom verkoudheden in de winter opduiken en niet in de zomer. Vroeger zocht men de oorzaak in het fenomeen dat we in koude maanden vaker samenhokken in slecht verluchte ruimten. Nu kijken we meer naar de koude zelf als oorzaak.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S