EK ZWEMMEN. Fanny Lecluyse pakt Europese titel, Pieter Timmers pakt zilver

EK ZWEMMEN. Fanny Lecluyse pakt Europese titel, Pieter Timmers pakt zilver

Foto: PN

Fanny Lecluyse heeft zondag de Europese titel veroverd in de 200 meter schoolslag op de slotdag van de Europese kampioenschappen kortebaan in het Israëlische Netanya. Pieter Timmers pakte zilver in de finale van de 100 meter vrije slag. Hij deed dat in een nieuw Belgisch record van 46.61. Glenn Surgeloose werd vijfde (47.21).

De 23-jarige Lecluyse haalde het in de finale in 2:18.49, meer dan een halve seconde sneller dan haar vorige Belgische record (2:19.19), dat ze op 15 november op de Belgische kampioenschappen in Gent had neergezet. Het zilver was voor de Russin Maria Ashtashkina (2:19.69), het brons ging naar de Turkse Viktoria Zeynep Gunes (2:19.73). De amper zeventienjarige Turkse lag in de finale lange tijd aan kop, pas in de laatste vijftig meter kon de Moeskroense haar nog voorbijsteken.

Fanny Lecluyse zette een historische prestatie neer in Netanya. De laatste gouden medaille voor België op de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen dateert immers al van 1999, toen Brigitte Becue in het Portugese Lissabon de beste was op de 100 meter schoolslag. Lecluyse heeft een uitstekend EK achter de rug, met ook al een zilveren medaille op de 50 meter schoolslag en een vierde plaats in de 100 meter. Zondagochtend had ze in de reeksen de tweede tijd neergezet, waarna ze meteen verzekerd was van haar derde finale deze week in Israël.

Belgisch record levert Pieter Timmers zilver op

Pieter Timmers heeft zondag zilver veroverd in de 100 meter vrije slag. Timmers zette in de finale 46.61 op de tabellen, een verbetering van het Belgisch record dat hij exact een jaar geleden zwom op het WK in Doha (46.82). Hij moest zo alleen de Italiaan Marco Orsi (46.05) voor zich dulden, het brons ging naar de Pool Sebastian Szczepanski (46.87). Glenn Surgeloose finishte in 47.21, vijftien honderdsten van een seconde sneller dan zijn persoonlijk record, op de vijfde plaats.

Voor Pieter Timmers was het al de derde finale op dit EK. Donderdag pakte de 27-jarige Antwerpenaar zilver op de 200 meter vrije slag, vrijdag leverde de 50 meter vrije slag de vijfde plaats op. Ook in 2012 in het Franse Chartres was hij al eens goed voor eremetaal. De 200 meter vrije slag leverde hem toen eveneens zilver op.

"Als je met zes tienden verschil wint, dan ben je de beste. En dus is Marco Orsi de verdiende winnaar en ben ik dik tevreden met het zilver", reageerde Pieter Timmers zondag nadat hij op het EK kortebaan als tweede aangetikt had in de finale van de 100 meter vrije slag.

"Ik heb geen fouten gemaakt en dat is ook belangrijk richting Rio. Het klein bad is een heel andere competitie dan het groot bad, maar ik neem hier wel van mee dat ik een wedstrijd zonder fouten kan afwerken. Dat geeft een pak zelfvertrouwen en dat gaat ook zijn vruchten afwerpen richting EK groot bad en de Spelen."

Emmanuel Vanluchene vijfde in finale 100 meter wisselslag

Emmanuel Vanluchene werd vijfde in de finale van de 100 meter wisselslag. De 22-jarige West-Vlaming tikte aan in 52.81, veertien honderdsten te traag voor een podiumplaats. De Rus Sergei Fesikov zwom in 52.00 naar goud, voor de Israëliër Yakov Yan Toumarkin (52.62) en de Griek Andreas Vazaios (52.67).

In de halve finales had Vanluchene zaterdag met 52.91 de derde tijd gezwommen. Zijn Belgisch record staat op 52.63. een evenaring daarvan had hem zondag brons opgeleverd.

"Uiteraard had ik graag op het podium gestaan. Als je vijfde wordt en zo dicht bij de medailles komt, wil je er ook graag één bemachtigen. Maar ik kom van heel ver terug na mijn darmproblemen. Ik kan weer mee aan de top en het allerbelangrijkste is wellicht dat ik weer gezond ben", aldus Vanluchene.

Belgisch record brengt Louis Croenen net niet op podium 200 meter vlinderslag

Louis Croenen is er zondag net niet in geslaagd eremetaal te veroveren in de 200 meter vlinderslag. De 21-jarige Antwerpenaar zwom in de finale wel een Belgisch record: 1:53.05. Dat was nog zestien honderdsten te traag voor een podiumplaats. De Hongaar Laszlo Cseh repte zich in 1:49.00, een Europees record, naar de titel, voor de Deen Viktor Bromer (1:51.62) en de Zweed Simon Sjoedin (1:52.89).

Croenen was halfkoers pas zevende, maar keerde na 150 meter in derde positie. In de laatste twee lengtes moest hij Sjoedin nog laten voorgaan. Net als op het EK in olympisch bad van vorig jaar in Berlijn, moest hij zo met de vierde stek vrede nemen.
"Ik had een iets snellere tijd verwacht, maar omgekeerd mag ik ook niet klagen", reageerde Croenen. "Op één maand tijd slaag ik er in om 4 seconden sneller te zwemmen. Wij trainen nu vooral in functie van de Spelen in Rio en dat liet zich voelen bij de keerpunten. Als je daar meer op traint, kan je die beter inschatten. Dat kostte mij de medaille. Jammer!".

Het vorige Belgische record stond op 1:53.13. Dat zwom Croenen op 7 december 2014 tijdens de wereldkampioenschappen in Doha. Cseh deed met 1:49.00 46 honderdsten af van het Europees record dat de Rus Nikolay Skvortsov in 2009 op de tabellen zette.
De Belgische delegatie verzamelde op het EK vijf medailles: goud op de 200 meter school en zilver op de 50 meter school voor Fanny Lecluyse, zilver op de 100 en 200 meter vrije slag voor Pieter Timmers en brons op de 200 meter vrij voor Glenn Surgeloose. Nooit eerder deden de Belgen beter. Op de medaillespiegel eindigden ze op de tiende plaats. Hongarije was met elf gouden, drie zilveren en een bronzen medaille de grote slokop van het EK

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.