COMMENTAAR

Ongepaste oproep

Ongepaste oproep

PieterLesaffer Foto: Marc Herremans - Mediahuis

“Ik doe een oproep aan ­iedereen om zijn gedrag te veranderen. Laat bijvoorbeeld de verwarming niet branden als het niet nodig is. Ik vraag ook aan iedereen om te investeren in isolatie, zonne­panelen en ­dergelijke. Want tegen 2020 moeten we 18 procent energie- efficiëntie winnen.” Dat zei Geert Bourgeois ­gisteren in een ­studiogesprek op VTM Nieuws.

De minister-president heeft wel een heel ­cynisch gevoel voor timing. Na een week waarin elke ecologisch ingestelde Vlaming een paar ­kletsen heeft gekregen, vraagt hij aan diezelfde Vlaming – met aandrang – om een tandje bij te steken. Met andere woorden: de burgers moeten opdraaien voor het fiasco van het klimaat­akkoord. Er is zes jaar tijd verloren, en nu is het plots de verantwoordelijkheid van de burgers om snel-snel alsnog de doelstellingen te halen? Zeker na de gebeurtenissen van vorige week is dat wel veel gevraagd.

Wat hebben we vorige week gezien? We hebben gezien dat zelfs de start van de internationale ­klimaattop in Parijs niet voldoende was om een intern ­Belgisch klimaat­akkoord te ­bereiken. Het heeft nog een week ­langer geduurd. Als de vertraging nu nog te wijten was aan te hoge ­klimaatambities, dan kan je daar nog enig begrip voor opbrengen. Maar het was een pure centenkwestie.

We hebben ook gezien dat de overheid de ­komende tien jaar een rem zet op de investeringen in duurzame energie. Door de kernreactoren Doel 1 en 2 langer open te houden, komt er een overschot aan Electrabel-stroom op de markt. Een domper voor investeerders in windenergie en voor elke ecologisch ingestelde Vlaming, die al langer een probleem heeft met kernenergie.

We hebben ten slotte gezien dat de Vlaamse ­regering ervoor kiest om ook op zaterdag files van dampende dieselwagens op de Brusselse ring te hebben. Want dat is wat het megashoppingcentrum Uplace onvermijdelijk zal veroorzaken.

Na zo’n week krijg je dan de vraag om je ­verwarming uit te zetten als je de deur uit bent. De vraag op zich is correct en terecht. Maar niet nu, niet na de gebeurtenissen van vorige week. Geef als overheid eerst het goede voorbeeld.

Corrigeer