Mensen denken dat wrede passages uit Koran komen, maar de waarheid verrast hen

In een poging de veralgemeningen over de islam aan te tonen, hebben twee Nederlanders een sociaal experiment uitgevoerd. Ze stelden enkele passages uit de Bijbel voor als teksten uit de Koran, en polsten naar de reacties van toevallige passanten.

De Nederlanders Sacha Harland en Alexander Spoor kochten een Bijbel, plaatsten een valse cover met de naam ‘Heilige Koran’ op het boek en lazen de meest extreme passages daaruit voor aan toevallige voorbijgangers. Op die manier wilden ze de onwetendheid over het christendom en de veralgemeningen over de islam aantonen.

Het resultaat postte het duo op het YouTube-kanaal ‘Dit Is Normaal’.

Handen afhakken

“Als u mijn veroordelingen verwerpt en als uw ziel van mijn bepalingen walgt, zult u het vlees van uw eigen zonen en het vlees van uw eigen dochters eten”, stond in een van die passages.

De Nederlanders lazen ook deze extreme teksten voor: “Wanneer een man met een andere man slaapt, moeten zij zeker tot de dood gebracht worden” en “Ik sta niet toe dat een vrouw onderwijs geeft”, “Dan moet u haar hand afhakken”.

De reacties van de passanten waren duidelijk. “Belachelijk” en “Hoe kan je daar in geloven? Ongelooflijk is dat eigenlijk.” Ook wanneer Harland en Spoor aan de proefpersonen vragen om de Bijbel en de Koran te vergelijken, zijn de antwoorden eenduidig. “Als ik het zo hoor, is de Koran iets agressiever.”

Verrassing

Wanneer de mensen echter horen dat de passages eigenlijk uit het Oude Testament van de Bijbel kwamen, reageerden ze verrast. “Het zijn allemaal vooroordelen. Ik probeer altijd om die niet te hebben, maar blijkbaar doe ik het toch”, zei een man.

Ook een jongedame reageerde geschokt: “Natuurlijk heb ik wel Bijbelse verhalen gehoord toen ik jong was en op een christelijke school zat, maar ik had geen idee dat dit erin stond.”

Corrigeer

NIEUWS