Iedereen wil wijn uit Zwijnaarde: 'Vraag is veel groter dan aanbod'

© fvv

Het Zwijnaardse wijndomein Waes liet het voorbije weekend zijn wijnen proeven in De Zwarte Fles op het Dorpsplein. Wijndomein Waes is zo populair dat de witte wijn van 2014 al is uitverkocht.

Geert Herman

De landwijnen van het Zwijnaardse domein vielen de voorbije jaren voortdurend in de prijzen. De Waes Wit won drie jaar op rij goud voor de beste Belgische wijn. Volgens wijnbouwer Lodewijk Waes is dat niet toevallig. “Al onze tijd en energie kruipt in de vinificatie. De voorbije tien jaar hebben we de kwaliteit geoptimaliseerd. Dus inderdaad, onze prijzenoogst van de voorbije jaren is geen toevalstreffer.”

Dat ze bij Waes ambitieus zijn, blijkt uit de toekomstplannen. “Recentelijk zijn we gaan focussen op de uitbreiding van ons domein. We zijn begonnen met een halve hectare, volgend jaar bebouwen we al 2,5 hectare. Dat zijn zware investeringen. Uitbreidingen zijn trouwens niet evident. Hier in Zwijnaarde is het verwerven van gronden echt wel een probleem.”

Wie eraan denkt het wijndomein een bezoekje te brengen, is eraan voor de moeite. “De vraag naar rondleidingen is groot”, zegt Lodewijk Waes. “Maar de tijd ontbreekt ons om bezoekers te ontvangen en rond te leiden. We blijven een gesloten domein. We focussen uitsluitend op de productie.”

De wijnen van Waes zijn erg succesvol, en de vraag is voorlopig groter dan het aanbod. Behalve in enkele winkels in Gent, Brugge en Antwerpen is de witte wijn van 2014 uitverkocht. Wie die van volgend jaar thuis op de tafel wil, moet daarvoor nu al intekenen.