Zo gaan we reizen in 2016

Zo gaan we reizen in 2016
De manier waarop we op vakantie gaan is altijd in ontwikkeling. Die evolutie volgt trendwatcher Tessa aan de Stegge van het Nederlandse reisbureau Cherry Picker op de voet. Volgens haar zullen deze zeven trends in het nieuwe jaar een invloed hebben op ons reisgedrag.

Verrassingsreis
We boeken steeds vaker een vakantie op een heel spontane manier. Dat houdt in dat we niet lang op voorhand plannen en het ook niet meer zoveel uitmaakt waar we naartoe gaan. Dat bespaart ons heel wat werk en energie die anders in research kruipt. Met andere woorden: de ervaring is belangrijker geworden dan de bestemming.

Handige site(s):
Hotel Tonight , waar je niet langer dan zeven dagen op voorhand kan boeken.
srprs.me , een organisatie die vakantiegangers pas op het vliegveld laat weten waar ze op reis gaan.

Onder de radar
De drang ons te onderscheiden neemt toe en daarom trekken we steeds vaker naar bestemmingen die (nog) niet bekend zijn bij het grote publiek en waar je dus niet veel toeristen tegenkomt. Denk aan IJsland, Iran, Colombia en Sri Lanka.

Handige site(s):
www.touratrek.nl

Solo, maar niet alleen
Meer en meer mensen, die al dan niet een relatie hebben, zijn geïnteresseerd in soloreizen om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken. Het gevoel om ‘de hele wereld in hun eentje aan te kunnen’, biedt hen een goed gevoel. Maar solo betekent niet per se alleen. Je maakt een keuze om alleen op pad te gaan en andere gelijkgestemden te leren kennen.

Handige site(s):
penroads.com
www.podtents.com

Samen en op maat
Je reis samenstellen volgens je eigen wensen is één ding, maar de mensen die je tijdens het traject ontmoet gaan ook een grotere rol spelen. Sociaal contact met locals en medereizigers past helemaal binnen het kader van leuke ervaringen opdoen.

Handige site(s):
makeittravel.com, via deze site huur je reismateriaal bij locals.
www.sleepingwiththelocals.com, hier overnacht je bij lokale inwoners.

Mix & Match
We laten onze reis niet makkelijk in een hokje steken. Anno 2016 reiken onze behoeften verder dan een zogenaamde, voorgestelde pakketreis onder de noemers ‘luxereis’ of ‘outdoor avontuur’. Een combinatie van verschillende reizen is aanlokkelijker. Bijvoorbeeld: een beetje avontuur in Afrika, gecombineerd met overnachtingen in een luxueus resort in een wildpark.

Handige site(s):
Terravelo Tours , fietstochten gecombineerd met glamping.
Eurocamp , waar je overnachtingen in chique boomhutten kan boeken.

Milieubewust
Volgens Cherry Picker zijn vooral Millenials, mensen geboren na 1980, tuk op ‘groen’ reizen. Dat reisgedrag vertaalt zich onder meer in overnachtingen in accommodaties die het milieu respecteren. Daarnaast ligt de focus vaak op verschillende ecologische vervoersmethoden en het uitvoeren van vrijwilligerswerk tijdens de vakantie.

Handige site(s):
Workaway , site die toont waar je vrijwilligerswerk kan doen.
Voltaic Systems , bedrijfje dat zonnepanelen plaatst op rugzakken.

Op en top digitaal
De (sociale) ervaringen die we hebben meegemaakt willen we met onze vriendenkring delen, waardoor technologie een onmisbare factor is tijdens het reizen. Waar je bent en wat je daar doet wil je laten weten en er zijn tal van apps die je helpen om je reis te documenteren.

Handige site(s):
www.getsaga.com, de app die je reiservaringen in blogvorm aanbiedt aan je volgers.
airsocial.co , de app die je in contact brengt met andere mensen op je vlucht.

Corrigeer