Minder loon,minder promotie,problemen door zwangerschap

1 op 3 vrouwen voelt zich gediscrimineerd op het werk

Maar liefst één op de drie vrouwen in ons land zegt dat ze gediscrimineerd wordt op de werkvloer. Opvallend: ook één op de drie mannen geeft dat onomwonden toe. “Veel vrouwen beseffen dat ze gediscrimineerd worden, maar ze vinden dat zelfs normaal en nemen zelden juridische stappen. Zo blijft het probleem bestaan”, zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

37 procent van de Belgische vrouwen is ervan overtuigd dat haar vrouw-zijn een negatieve impact heeft op haar carrière, en dat vrouwen nog altijd gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt. Ze denken dat niet alleen zelf, ook één op de drie mannen is van mening dat het een illusie is om te denken dat mannen en vrouwen op gelijke voet staan op de werkvloer.

Mannen hebben meer tijd

De cijfers komen uit de zogenaamde ‘Emancipatiebarometer’ van Amazone, het Kruispunt Gendergelijkheid. Het bevroeg 1.092 Belgen over het probleem. “De resultaten ontkrachten het idee dat feminisme stilaan overbodig is’, zegt directrice Marleen ­Teugels. Recent praktijkonderzoek van de Universiteit Gent bevestigt die perceptie. “Als we kijken naar jobs die promotie inhouden, worden mannen 50 procent vaker dan vrouwen uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek”, zegt professor arbeids­economie Stijn Baert.

Dat veel werkgevers mannen boven vrouwen verkiezen, heeft volgens hem te maken met het heersende idee dat mannen vrijer zijn en meer tijd aan hun job besteden, omdat ze minder zorg- en huishoudelijke taken opnemen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees