Mode

Isabel Marant verliest rechtszaak over plagiaat

Isabel Marant verliest rechtszaak over plagiaat

Foto: Net-a-porter

Mexicaanse vrouwen van de Mixe-stam pikten het niet dat Isabel Marant voor haar Etolie-collectie inspiratie zocht bij hun huipil. Dat is een traditioneel kledingstuk dat wordt gedragen in Centraal-Mexico en Midden-Amerika en kenmerkende borduursels heeft. Ze daagden de Franse modeontwerpster voor de rechter en die gaf hen nu gelijk.

In juni van dit jaar gaven zeshonderd vrouwen van de Mixe-stam een persconferentie om aan te geven dat Isabel Marant de designs van hun zeshonderd jaar oude traditionele kledingstuk had geplagieerd. Ze spanden een rechtszaak aan tegen de ontwerpster en kregen nu van het hooggerechtshof gelijk. Marant had eerder al de blouse in kwestie uit haar collectie gehaald. 

Alsof de zaak nog niet ingewikkeld genoeg was, claimde ook een ander Frans modemerk, Antik Batik, het design en ook dit merk had een rechtszaak ingespannen tegen Marant. Maar ook Antik Batik kreeg nu van de rechter ongelijk. Het ontwerp hoort volgens hem toe aan de Mixe-gemeenschap. "De rechter heeft niet enkel gehandhaafd dat het ontwerp van dat dorp komt, hij heeft ook geoordeeld dat Antik Batik er ook geen eigendomsrecht op heeft", liet Jean-Marc Felzenszwalbe, de advocaat van Marant, optekenen in WWD. 

Marant wint en verliest dus een beetje in deze rechtszaak. Toch blijft de ontwerpster volhouden dat ze geen plagiaat heeft begaan, maar enkel de ontwerpen gebruikte als inspiratie. "In dat dorp circuleren veel ontwerpen die hetzelfde soort vocabulair delen en dezelfde kleuren en patronen hebben. Beide bedrijven waren daardoor geïnspireerd", zei Felzenszwalbe ook nog. 

 

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees