Bacteriën blijven op kledij zitten na wasbeurt op lage temperaturen

© HBVL

Bacteriën blijven ook na een wasbeurt op 30 graden Celcius op het wasgoed zitten. Dat blijkt uit een studie aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. Dit betekent echter geen gevaar voor de volksgezondheid.

lbo

In de loop van de voorbije decennia was er een evolutie naar lagere wastemperaturen en mildere wasproducten. Tegenwoordig wordt vooral gewassen op 30 graden en met wasmiddel zonder bleekmiddelen. Dit is goed voor het milieu, maar over de impact op bacteriën was er minder bekend.

Wetenschappers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen onderzochten de wasmachines van vijf Vlaamse families. Ze wasten in normale huishoudwasmachines en gebruikten daarbij een mild wasprogramma (wolprogramma), op 30 graden en een mild waspoeder (zonder bleekmiddel). Een stuk proper katoenen textiel werd mee gewassen met de gedragen kledij van de familie en werd nadien opnieuw onderzocht. Ook het water waarmee de wasmachine wast (influent water) , en het vuile water (effluent water) na het wasproces, werden onderzocht.

Levende bacteriën op de lap stof én in het water

De wetenschappers merkten een grote uitwisseling van bacteriën uit het influent water, uit de wasmachine en uit de vuile was. De onderzoekers troffen op de gewassen lap een selectie van typische huid- en kledijbacteriën aan. Bepaalde bacteriën zijn namelijk meer dan andere geneigd om op textiel te blijven zitten. Het goede nieuws is dat er op de lap stof nagenoeg geen ziekteverwekkende of bacteriën uit uitwerpselen werden aangetroffen. De meeste van de teruggevonden bacteriën zijn bovendien zogenaamde commensale bacteriën voor de mens; ze leven in harmonie met de mens en berokkenen geen schade.

In het effluent water van de wasmachine werd een groot aantal levende bacteriën gevonden: tot 1 miljoen bacteriën per milliliter effluent water. Dat aantal is vergelijkbaar of zelfs hoger dan het aantal levende bacteriën in het influent water. In drie onderzochte gevallen werd voor het wassen gerecycleerd regenwater gebruikt, dat van nature een hoog aantal bacteriën bevat. Deze typische waterbacteriën werden voornamelijk teruggevonden in het effluent water, maar slechts in zeer lage hoeveelheden in het gewassen textiel.

Kledij heeft een eigen microbioom én een eigen geur

Kledingstukken vormen hun eigen microbioom (het geheel van microben/bacteriën), dat vergelijkbaar is met het microbioom van de menselijke huid. Dit microbioom kan onder de omstandigheden van deze studie (lage temperatuur en mild wasmiddel) niet weggewassen worden in de wasmachine. Op zich is dat geen probleem, behalve wanneer er zich ziekteverwekkende of onwelriekende bacteriën gaan nestelen in de kledij.

Het probleem van lijfgeur stelt zich ook ter hoogte van de kledij. Na langdurig gebruik nestelen de geur-veroorzakende bacteriën zich in de kledij, die een geurtje krijgen wanneer ze opnieuw gedragen worden. Dezelfde geur-veroorzakende bacteriën blijven er steeds aanwezig en kunnen niet uitgewassen worden.

Wastips

Het droogproces kan ervoor zorgen dat de bacteriën in het textiel gedegen worden geëlimineerd. De was ophangen in de zon is ook een goed idee, aangezien het UV-licht voor een extra eliminatie zorgt.

Vroeger werd er meer gewassen op hogere temperaturen en met detergenten met bleek (chloor- of peroxide- gebaseerd). Dit zorgde ervoor dat meer bacteriën gedood werden. Vandaag de dag bevatten de wasproducten bijna geen bleekmiddelen meer, aangezien de publieke opinie daar eerder negatief tegenover staat. Een alternatief is een hogere wastemperatuur. De wetenschappers raden een wastemperatuur vanaf 60 graden aan om ziekteverwekkende bacteriën te doden. Maar in geval van een normaal huishouden is daar geen nood aan, en is er zeker geen gevaar voor de volksgezondheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt