Waarom de Rode Duivels zaterdag groep E maar beter vermijden

Waarom de Rode Duivels zaterdag groep E maar beter vermijden

Foto: Photo News

Zaterdag om 18u wordt er in het Parijse Palais des Congres geloot voor de eindronde van Euro 2016. Die zal echter meer dan ooit van belang zijn doordat er maar liefst 16 teams doorstoten naar de knock-outronde, en daardoor sommige teams bevoor- en benadeeld zullen worden. Lees hier waarom de Rode Duivels beter groep E vermijden en groepswinnaar (maar zeker niet tweede) moeten worden in groep D.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

De scheefgetrokken verhoudingen worden veroorzaakt doordat er komende zomer voor het eerst 24 landen in plaats van 16 landen zullen deelnemen aan het EK. Daardoor gaan we naar zes groepen van telkens vier teams, waarbij de eerstes, tweedes én vier beste derdes zich kwalificeren.

Achtste finales: groep E twee keer benadeeld

Maar dan wordt het moeilijk. Doordat er 16 van de 24 teams doorstoten, krijgt niet elk land een - in theorie - gelijkwaardige tegenstander tegenover zich in de achtste finales. Zo mogen de winnaars van groep A, B, C en D uitkomen tegen de vier beste derdes, in theorie dus de zwakste teams die op dat moment nog in de running zijn, terwijl de winnaars van groep E en F het tegen de tweedes van groep E en D moeten opnemen.

De nummers twee van groep A, B, C en F ontlopen dan weer de groepswinnaars en mogen onder elkaar uitvechten wie naar de kwartfinales mag. Maar de nummers twee van groep D en E hebben niet zoveel geluk: de nummer twee van groep E neemt het op tegen de groepswinnaar van groep D, de nummer twee van groep D speelt tegen de groepswinnaar van groep E.

Conclusie: groep E is dus twee keer benadeeld. Niet alleen moet de groepswinnaar het in de achtste finale opnemen tegen een nummer twee in plaats van een nummer drie van een andere groep, maar de nummer twee moet het ook opnemen tegen een groepswinnaar in plaats van een andere nummer twee in de achtste finale.

Daarnaast krijgen groep A, B en C enkel de voordelen: bij hen neemt de groepswinnaar het telkens op tegen een nummer drie van een andere groep, terwijl de nummer twee geconfronteerd wordt met een andere tweede. Groep D en F krijgen dan weer één voordeel en een nadeel. Bij groep D speelt de groepswinnaar tegen een nummer drie, maar speelt de nummer twee tegen een groepswinnaar. Bij groep F is dat omgekeerd.

Een zekere Sebastian Wolsing, die een wiskundig model met 100.000 simulaties losliet op het opzet, berekende zo al dat teams uit groep E, ongeacht hun sterkte, louter op basis van de loting 28% minder kans hebben om de kwartfinales te bereiken dan de teams uit groep A.

Match 1 2A vs. 2C

Match 2 1D vs. 3B/E/F*

Match 3 1B vs. 3A/C/D*

Match 4 1F vs. 2E

Match 5 1C vs. 3A/B/F*

Match 6 1E vs. 2D

Match 7 1A vs. 3C/D/E*

Match 8 2B vs. 2F

Kwartfinales: winnaars groep A en D bevoordeeld

In de kwartfinales zijn de groepswinnaars van groep D en groep A dan weer bevoordeeld. Zij zijn namelijk de enige teams die het in de kwartfinales mogen opnemen tegen de winnaars van de duels tussen de nummers twee, en ontlopen zo dus met zekerheid andere groepswinnaars tot in de halve finales. Groep A komt echter al zeker niet in aanmerking voor de Belgen: van de ploegen in pot één is die voorbehouden voor Frankrijk, het organiserende land.

Match 9 Winner of Match 1 vs. Winner of Match 2

Match 10 Winner of Match 3 vs. Winner of Match 4

Match 11 Winner of Match 5 vs. Winner of Match 6

Match 12 Winner of Match 7 vs. Winner of Match 8

Waar moeten de Duivels op hopen?

De beste loting om dezelfde voordelen als de winnaar van groep A gegarandeerd te worden, zou zijn dat de Rode Duivels in groep D belanden, op voorwaarde dat ze die ook winnen. Dan zouden ze in de achtste finales uitkomen tegen een beste derde en in de kwartfinale ook andere groepswinnaars ontlopen.

Moesten de Belgen hier tweede eindigen, zouden ze wel meteen uitkomen tegen de groepswinnaar van groep E.

Daarnaast zijn de groepen B en C het meest voordelig. Daar nemen ze het als groepswinnaar op tegen een beste derde en als tweede tegen een andere tweede. In de kwartfinale zouden ze dan waarschijnlijk wel uitkomen tegen een andere groepswinnaar.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.