Voorzitter Marc Coucke stak al 15 miljoen euro in kustploeg

Oostende boekt na intrede Coucke 4,2 miljoen euro verlies en is armste eersteklasser

Oostende boekt na intrede Coucke 4,2 miljoen euro verlies en is armste eersteklasser

Foto: BELGA

Oostende gooit momenteel hoge ogen in de competitie. Dat mag ook geen verrassing heten als we de financiële cijfers van vorig seizoen bekijken. Voorzitter Marc Coucke pompte liefst 8,6 miljoen euro in de club. Hierdoor sluit Oostende het boekjaar af met een verlies van 4,2 miljoen euro. Dimitri Thijskens

Oostende wist zijn omzet vorig seizoen te verhogen van 5,3 naar 8,1 miljoen euro, waardoor de totale opbrengsten stegen van 6,2 naar 10,3 miljoen euro. Tot daar het goede nieuws. Ook aan de kostenzijde zien we immers een forse stijging van 8,7 naar 14,3 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak hiervoor is de loonkost die meer dan verdubbeld is van 3,7 naar 8,1 miljoen euro. De spelers bij Oostende zijn er met andere woorden fors op vooruitgegaan. Dit past ook helemaal binnen de transferpolitiek die Coucke het afgelopen seizoen hanteerde. Er werden talloze nieuwe spelers binnengehaald en de kern werd zo fors uitgebreid.

Alarmbelprocedure

Gevolg hiervan is dat Oostende het seizoen afsluit met een verlies van 4,2 miljoen euro. Hiermee zakt het eigen vermogen (wat er overblijft als Oostende alles zou verkopen en al zijn schulden zou terugbetalen) naar -5,7 miljoen euro. Oostende wordt zo de armste club in onze eerste klasse. De jaarrekening leert ons ook nog dat deze situatie op 14 oktober van vorig jaar zelfs een alarmbelprocedure in werking zette, waardoor Coucke een kapitaalsverhoging moest doorvoeren en de rekening-courant moest verhogen. Dit is een soort zichtrekening waarop de voorzitter geld kan storten indien er liquiditeitsproblemen zijn.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.