OVERZICHT. Grote verschillen in kwaliteit heupoperaties

OVERZICHT. Grote verschillen in kwaliteit heupoperaties

Foto: Hollandse Hoogte

Wie een totale heupprothese krijgt, heeft in sommige ziekenhuizen twee tot drie keer meer kans op een tweede ingreep. Dat blijkt uit cijfers van de CM, die grote kwaliteitsverschillen tussen de ziekenhuizen blootleggen.

Een totale heupprothese is een veel voorkomende ingreep. In 2013 kregen bijna 20.500 patiënten een nieuwe heup. Zowat alle Belgische ziekenhuizen voeren de operatie uit en een nieuwe heup gaat meestal meer dan vijftien jaar mee. Toch loopt het soms fout, en in die gevallen is een nieuwe operatie of revisie nodig.

Uit cijfers van de CM blijkt nu dat wie in ons land een nieuwe heup krijgt, gemiddelde 95 procent kans heeft dat die het tien jaar zal uithouden. Internationaal gezien zijn dat goede cijfers, maar regionaal duiken er grote verschillen op. Zelfs na correcties voor leeftijd en geslacht scoren sommige ziekenhuizen een stuk beter en andere slechter dan gemiddeld.

Zo heb je als patiënt in het Universitair Ziekenhuis van Mont-Godinne in de provincie Namen bijna drie keer meer kans op een revisie binnen de tien jaar. In Vlaanderen scoort het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze het slechtst met een bijna twee keer zo hoge kans. In het OLV van Lourdesziekenhuis in Waregem loop je dan weer bijna drie keer minder risico dat je heup snel aan vervanging toe is.

Intensieve zorgen

Andere indicatoren wijzen ook op een verschil in kwaliteit. Zo is er bij gemiddeld 17 procent van de ingrepen een bloedtransfusie nodig, maar het AZ Glorieux in Ronse klopt af op 56 procent. De gemiddelde opnameduur voor een totale heupprothese bedraagt 7 dagen, maar bij sommige ziekenhuizen loopt dat op tot 24 dagen. De kans om na de operatie op de afdeling intensieve zorgen te belanden is gemiddeld 8 procent, maar in het ziekenhuis in Veurne is dat 82 procent.

‘Blijven investeren’

Door open te communiceren over de resultaten wil CM-voorzitter Luc Van Gorp de ziekenhuizen ertoe aanzetten om de algemene kwaliteit naar een nog hoger niveau te tillen. ‘De kwaliteit van de ingrepen is in ons land over het algemeen goed, maar er zijn verschillen tussen de ziekenhuizen. Door daar transparant over te communiceren willen we de algemene kwaliteit van de zorg nog te verbeteren. We hopen dat onze gegevens de ziekenhuizen en zorgverleners ertoe aanzetten om te blijven investeren in die kwaliteit. En als hun resultaten vandaag minder zijn, dan hopen we dat onze gegevens een hefboom zijn om een actieplan te ontwikkelen naar een betere kwaliteit.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees