“Vervang het woord miskraam door zwangerschapsverlies”

© Photo News

Omdat het woord ‘miskraam’ voor de meeste vrouwen niet past bij hun gevoelens hierover pleit het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen dat het vervangen wordt door ‘zwangerschapsverlies’. Dat heeft woordvoerster Shanti Van Genechten woensdag gezegd tijdens een persontmoeting in Leuven naar aanleiding van ‘Worldwide candle lighting day’ op 13 december. Die dag staat in het teken “van doodgeboren kindjes als sterretjes aan de hemel”.

Kinderwens Vlaanderen vraagt aandacht voor ouders die hun kindje verloren hebben door een zwangerschapsverlies. Vijftien procent van de bevruchtingen eindigt op die manier. Toch blijft er te weinig aandacht voor het verdriet van ouders die dit doormaken. “De maatschappij moet erkennen dat die ervaring wel degelijk een verlies is waarover gerouwd moet kunnen worden. Het woord miskraam is in dit gebeuren ongepast omdat het voor de betrokken vrouwen helemaal niet gaat om een vruchtje dat mismaakt was en afstierf maar om een kindje dat in hun buik én hun hart geleefd heeft”, aldus Van Genechten.

Dansopvoering

Emoties uiten, en zeker niet opkroppen, is voor ouders die een prille zwangerschap verliezen van groot belang, zegt Van Genechten. Een vrouw die al drie jaar tevergeefs probeert zwanger te geraken en één keer geconfronteerd werd met een zwangerschapsverlies, deed dat tijdens de persontmoeting met een heel intense twee minuten durende dansopvoering.

Kinderwens Vlaanderen werkt een aanbod uit aan begeleiding en vorming. De persontmoeting vond overigens plaats aan de sterretjesweide die de stad Leuven heeft ingericht in haar begraafplaats aan de Kerkhofdreef en waar jaarlijks zo’n 50-tal foetussen begraven worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie