Erik De Vlaeminck kreeg afscheid in intieme kring
© Kurt Desplenter
Donderdagvoormiddag is in intieme kring afscheid genomen van wielerlegende Erik De Vlaeminck. De zevenvoudig wereldkampioen veldrijden overleed op vrijdag 4 december na een slepende ziekte. Hij werd 70 jaar.
De eeuwige acrobaat, de man die zijn volk leerde crossen, de beste veldrijder aller tijden, de grootste cyclocrosser. Allemaal namen die Erik De Vlaeminck werden toebedeeld. De twee jaar oudere broer van Roger was in vele zaken zijn tijd ver vooruit. Waar anderen al lopend de hindernissen namen, sprong De Vlaeminck met de crossfiets over de obstakels heen. Hij testte nieuwe types banden uit en gaf zijn kennis qua techniek door toen hij door de Belgische wielrijdersbond onder de arm werd genomen als bondscoach. Hij sloot die laatste carrière af in 2002 met een compleet Belgisch podium bij de profs in eigen land, Zolder. Mario De Clercq won daar voor Tom Vannoppen en Sven Nys.
Daarna verdween Erik De Vlaeminck ietwat in de anonimiteit en werd hij in de herfst van zijn leven ziek. De dokters constateerden bij de wielerkampioen Alzheimer en Parkinson. Hij werd de laatste jaren van zijn leven verzorgd in Wilskerke waar hij vrijdag zijn strijd tegen de ziekte verloor.
De Vlaeminck wordt door heel wat crossliefhebbers beschouwd als “de grootste aller tijden”. Zo werd hij zeven keer wereldkampioen (1966, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972 en 1973), een record, en vier keer Belgisch kampioen. Op de weg won hij onder meer de Ronde van België (1969) en een etappe in de Ronde van Frankrjk (1968).
HOOFDPUNTEN
Drama voor Kevin De Bruyne: Rode Duivel moet Champions League-finale opnieuw geblesseerd verlaten
VIDEO. De handshake en een knuffel voor de clash: Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku praten bij voor Champions League-finale
Vijf redenen waarom het nu in de Champions League wel moet lukken voor Manchester City
De laatste woorden van Romelu Lukaku voor de finale: “Mijn opleiding bij Anderlecht bereidde me voor op dit moment”
Beste van Plus
Lees meer
Waarom Shari Bossuyt en Toon Aerts hopen op nog meer positieve tests op letrozol (en gekeken wordt naar veeteelt in Noord-Frankrijk)
Wat is letrozole, het verboden product waarop na veldrijder Toon Aerts nu ook wielrenster Shari Bossuyt betrapt werd?
Emotionele Toon Aerts roept op tot actie na nieuw Letrozole-geval van Shari Bossuyt: “Anders vallen er nog slachtoffers”
Geen veldrijden in september, Beringen opent seizoen op 8 oktober