EK 2016. Alle deelnemende landen in een notendop

EK 2016. Alle deelnemende landen in een notendop

Dé topfavoriet: Duitsland Foto: EPA

In juni start de eindronde van EURO 2016. Wij zetten alle deelnemende landen per groep op een rij.

Bekijk hier het volledig speelschema

Groep A: Frankrijk, Roemenië, Albanië en Zwitserland

Frankrijk

FIFA-ranking: 25e
UEFA-ranking: 8e
Palmares: elfde deelname, winnaar in 1984 en 2000
Hoe geplaatst: als gastland
Sterspeler: Franck Ribéry, Bayern München, 32
Bondscoach: Didier Deschamps
Goed om weten: Naast Duitsland en Spanje is Frankrijk het enige land dat meer dan één keer Europees kampioen werd. Onze zuiderburen deden dat twee keer, de andere twee landen drie keer. Frankrijk was rechtstreeks geplaatst voor dit toernooi, maar om toch matchritme in de benen te hebben zat het als 'schaduwploeg' in groep X: het speelde wel mee wedstrijden, maar werd niet opgenomen in de stand.

Roemenië

FIFA-ranking: 16e
UEFA-ranking: 18e
Palmares: vijfde deelname, haalde kwartfinale in 2000
Hoe geplaatst: Tweede in groep F met 20 punten, eentje minder dan Noord-Ierland. Verloor geen enkele wedstrijd en kreeg slechts twee goals tegen.
Sterspeler: Ciprian Tatarusanu, Fiorentina, 29
Bondscoach: Anghel Iordanescu
Resultaten tegen België: 12 wedstrijden (waarvan tien vriendschappelijk), waarvan de Belgen er vijf wonnen.
Goed om weten: De Roemenen plaatsten zich van de laatste zes EK's vier keer. Ze worden net als in hun hoogdagen midden jaren 90 (o.a. kwartfinale WK 1994) opnieuw gecoacht door Iordanescu.

Albanië

FIFA-ranking: 38e
UEFA-ranking: 31e
Palmares: eerste deelname
Hoe geplaatst: Tweede in groep I met veertien punten, na Portugal maar voor Denemarken. Scoorde slechts tien goals, het minste van alle EK-deelnemers. Won op speeldag één wel met 0-1 van Portugal.
Sterspeler: Elseid Hysaj, Napoli, 21
Bondscoach: Gianni De Biasi
Resultaten tegen België: 2 wedstrijden, met één zege voor elk. Beide wedstrijden kaderden in de kwalificatiecampagne voor het WK in 1986. Het werd 3-1 in Brussel en 2-0 in Tirana.
Goed om weten: Geen enkele Albanees scoorde meer dan één keer in de kwalificatiecampagne. Albanië is dan ook vooral een defensief team en kreeg slechts vijf goals tegen.

Zwitserland

FIFA-ranking: 12e
UEFA-ranking: 10e
Palmares: vierde deelname
Hoe geplaatst: Tweede in groep E met 21 op 30.
Sterspeler: Xherdan Shaqiri, Stoke City, 24
Bondscoach: Vladimir Petkovic
Resultaten tegen België: 26 wedstrijden, waarvan de Rode Duivels er elf wonnen en 8 verloren.
Goed om weten: Zwitserland overleefde nog nooit de groepsfase van een EK, ook niet toen het in 2008 -samen met Oostenrijk- het toernooi organiseerde.

Groep B: Engeland, Rusland, Wales en Slovakije

Engeland

FIFA-ranking: 9e
UEFA-ranking: 3e
Palmares: tiende deelname
Hoe geplaatst: Albion haalde als enige land het maximum van de punten. Nummers twee en drie in groep E waren Zwitserland en Slovenië.
Sterspeler: Wayne Rooney, Manchester United, 30
Bondscoach: Roy Hodgson
Goed om weten: Het EK-palmares van Engeland oogt erg mager. Het won zelfs maar één keer een wedstrijd in een knock-outfase van een EK. Dat was in 1996 tegen Spanje, en zelfs toen waren er strafschoppen voor nodig.

Rusland

FIFA-ranking: 24e
UEFA-ranking: 9e
Palmares: twaalfde deelname (tot 1988 als Sovjetunie), winnaar in 1960
Hoe geplaatst: Tweede in groep G met 20 op 30. Oostenrijk werd eerste.
Sterspeler: Aleksandr Kerzhakov, Zenit Sint-Petersburg, 33
Bondscoach: Leonid Slutski (ook coach van CSKA Moskou)
Resultaten tegen België: negen wedstrijden, waarvan de Rode Duivels er vier wonnen en vier verloren. De laatste ontmoeting was op het WK 2014, toen Origi in de 88ste minuut het enige doelpunt maakte.
Goed om weten: De Sovjetunie won in 1960 het eerste EK ooit. Doelman Lev Yashin was toen de onbetwiste ster van het toernooi, dat trouwens ook in Frankrijk plaatsvond. Karma?

Wales

FIFA-ranking: 17e
UEFA-ranking: 28e
Palmares: eerste deelname
Hoe geplaatst: Werd tweede in groep B met 21 punten, na onze Rode Duivels. Scoorde slechts elf doelpunten, maar kreeg er ook maar vier binnen.
Sterspeler: Gareth Bale, Real Madrid, 26
Bondscoach: Chris Coleman
Resultaten tegen België: 12 wedstrijden, waarvan de Belgen er vijf wonnen. Rode Duivels kwamen Wales tegen in campagne voor WK 2014 en EK 2016. Tijdens de WK-kwalificatiecampagne wonnen ze thuis met 0-2 in Cardiff en werd het thuis 1-1. Wales pakte tijdens de EK-campagne een 0-0 gelijkspel in Brussel en diende de Duivels hun enige nederlaag toe. Het werd 1-0 in Cardiff dankzij een goal van Gareth Bale na een slechte kopbal van Radja Nainggolan. 
Goed om weten: Wales wordt wel eens smalend "Bales" genoemd vanwege de prominente rol op het veld van sterspeler Gareth Bale. De Real-speler scoorde dan ook zeven van de elf goals in de kwalificatiecampagne.

Slovakije

FIFA-ranking: 26e
UEFA-ranking: 19e
Palmares: eerste deelname als Slovakije (tot 1992 als Tsjechoslovakije, met winst in 1976)
Hoe geplaatst: Tweede in groep C met 22 punten, na Spanje. Diende de Spanjaarden enige nederlaag in campagne toe.
Sterspeler: Marek Hamsik, Napoli, 28
Bondscoach: Ján Kozák
Resultaten tegen België: 12 wedstrijden. België won er drie, waarvan de laatste. In februari 2013 met 2-1 met goals van Hazard en Mertens.
Goed om weten: In de kwalificatiecampagne wonnen de Slovaken voor eigen publiek van Spanje. Goals van Jurak Kucka (17) en Miroslav Stoch (82) bezorgden de Spanjaarden een eerste nederlaag in een kwalificatiecampagne in 36 wedstrijden.

Groep C: Duitsland, Oekraïne, Polen, Noord-Ierland

Duitsland

FIFA-ranking: 4e
UEFA-ranking: 1e
Palmares: twaalfde deelname, winnaar in 1972, 1980 en 1996 (eerste twee keer als West-Duitsland)
Hoe geplaatst: Eerste in groep D, maar niet met overmacht: met 22 punten had het slechts één punt meer dan Polen. Er werd verloren in Polen en Ierland.
Sterspeler: Thomas Müller, Bayern München, 26
Bondscoach: Joachim Löw
Goed om weten: Met zo'n palmares is het vreemd dat het na de titel in 1996 liefst twaalf jaar wachten was op een volgende gewonnen wedstrijd (in 2008 tegen Polen). De balans van de EK's 2000 en 2004: drie nederlagen, drie gelijke spelen.

Oekraïne

FIFA-ranking: 29e
UEFA-ranking: 14e
Palmares: tweede deelname
Hoe geplaatst: Derde in groep C, na Spanje en Slovakije. Ging in de barrages voorbij Slovenië (2-0 thuis, 1-1 uit)
Sterspeler: Andriy Yarmolenko, Zenit Sint-Petersburg, 26
Bondscoach: Mykhailo Fomenko
Resultaten tegen België: nog geen. Igor Belanov uit Oekraïne scoorde wel drie keer in de legendarische kwartfinale op het WK 1986 in Mexico. Het werd toen 4-3 voor de Duivels.
Goed om weten: Maakte vroeger deel uit van de Sovjetunie. Toen dat land in 1988 de finale van Nederland verloor speelden er liefst 12 van de 20 spelers voor het Dynamo Kiev van Valeriy Lobanovski, die ook bondscoach was.

Polen

FIFA-ranking: 34e
UEFA-ranking: 17e
Palmares: tweede deelname
Hoe geplaatst: Tweede in groep D met 21 punten. Duitsland werd eerste, maar leed een historische 2-0 nederlaag in Polen.
Sterspeler: Robert Lewandowski, Bayern München, 27
Bondscoach: Adam Nawalka
Resultaten tegen België:19 wedstrijden, waarvan de Belgen er zes wonnen en de Polen zeven. Opvallend is wel dat de Rode Duivels in het kader van een EK al hun vier wedstrijden verloren van de Polen. In 2007 plaatste Polen zich voor het eerst voor een EK dankzij een 2-0 zege tegen België.
Goed om weten: Polen heeft nog geen enkele wedstrijd kunnen winnen op een Europees eindtoernooi. Ze zitten aan drie draws en drie nederlagen tijdens hun deelnames in 2008 en 2012.

Noord-Ierland

FIFA-ranking: 30e
UEFA-ranking: 33e
Palmares: eerste deelname
Hoe geplaatst: Won verrassend groep F met 21 punten en een doelsaldo van 16-8, voor Roemenië en Hongarije.
Sterspeler: Kyle Lafferty, Norwich, 28
Bondscoach: Michael O'Neill
Resultaten tegen België: 3 wedstrijden, waarvan de Belgen er slechts eentje konden winnen. Ze verloren zelfs twee keer met 3-0 van de Noord-Ieren. Weliswaar in 1978 en 1997.
Goed om weten: Tijdens de kwalificatiecampagne voor EURO 2008 scoorde David Healy liefst dertien keer. Deze editie deed Robert Lewandowski even goed. Tegenwoordig moeten de Noord-Ieren het hebben van de goals van Kyle Lafferty, die er zeven scoorde in deze campagne.

Groep D: Spanje, Tsjechië, Turkije, Kroatië

Spanje


FIFA-ranking: 3e
UEFA-ranking: 2e
Palmares: twaalfde deelname, winnaar in 1964, 2008 en 2012
Hoe geplaatst: Het werd eerste in groep C met 27 punten. Enkel Slovakije was te sterk met 2-1. Doelpuntensaldo: 23-3, alsjeblieft.
Sterspeler: Andres Iniesta, Barcelona, 31
Bondscoach: Vicente Del Bosque
Goed om weten: Als Spanje wint, breekt het verschillende records: het zou het eerste land zijn om vier keer het EK te winnen, waarvan dan nog eens drie op een rij.

Tsjechië

FIFA-ranking: 26e
UEFA-ranking: 15e
Palmares: achtste deelname, winst in 1976 (als Tsjechoslovakije)
Hoe geplaatst: Won Groep A voor IJsland, Turkije en Nederland. Haalde 22 op 30.
Sterspeler: Petr Cech, Arsenal, 33
Bondscoach: Pavel Vrba
Resultaten tegen België: 15 wedstrijden, waarvan acht gewonnen en vier verloren. De enige matchen met inzet waren de barragewedstrijden voor het WK 2002, waarin de Duivels twee keer met 1-0 zegevierden. In 2009 scoorde Jan Vertonghen zijn eerste interlandgoal in de met 3-1 verloren oefenwedstrijd, meteen ook het laatste treffen tussen beide landen.
Goed om weten: Verloor in 2012 de eerste groepsmatch met liefst 4-1 van Rusland, maar ging toch door. In 1976 won Tsjechoslowakije de EK-finale van West-Duitsland dankzij de legendarische strafschop van Panenka (eindstand 2-1).

Turkije

FIFA-ranking: 21e
UEFA-ranking: 22e
Palmares: vierde deelname, haalde halve finale in 2008
Hoe geplaatst: Derde in groep A met achttien punten, na Tsjechië en IJsland, en voor onder andere Nederland. Plaatste zich alsnog rechtstreeks voor het EK als beste derde.
Sterspeler: Arda Turan, Barcelona, 28
Bondscoach: Fatih Terim
Resultaten tegen België: 11 wedstrijden, met drie zeges voor elk team en vijf draws. De Rode Duivels troffen de Turken in de kwalificaties voor het EK in 2010 en het WK in 2012. Twee keer misten beide landen de eindronde.
Goed om weten: Turkije was er in 2000 voor het eerst bij op een groot toernooi. In de eerste ronde van het EK in België en Nederland boekten ze ook meteen een eerste zege: 2-0 tegen de Rode Duivels.

Kroatië

FIFA-ranking: 18e
UEFA-ranking: 12e
Palmares: vijfde deelname
Hoe geplaatst: Moest in groep H enkel Italië voorlaten. Haalde 20 op 30, verloor enkel van Noorwegen. Verloor ook een punt als straf voor een op het veld geschilderd hakenkruis.
Sterspeler: Luka Modric, Real Madrid, 30
Bondscoach: Ante Cacic
Resultaten tegen België: zes wedstrijden, twee gewonnen, twee verloren. De laatste wedstrijd in Zagreb werd beslecht door twee goals van Romelu Lukaku (1-2). Hield onze nationale ploeg wel bijna weg van het WK 2002, maar de Duivels raakten via de barrages toch nog in Zuid-Korea en Japan.
Goed om weten: Het land werd begin jaren '90 opgericht en maakte snel indruk op grote toernooien. In 1998 werd Davor Suker met zes goals topschutter op het WK in...Frankrijk. De Kroaten werden toen derde.

Groep E: België, Iralië, Ierland, Zweden

België

FIFA-ranking: 1e
UEFA-ranking: 5e
Palmares: vijfde deelname
Hoe geplaatst: Winnaar van groep B met 23 op 30. Enkel op Wales werd verloren.
Sterspeler: Eden Hazard, Chelsea, 24
Bondscoach: Marc Wilmots
Goed om weten: De Rode Duivels kwalificeerden zich voor het eerst sinds 1984 - in 2000 waren Wilmots en co er wel bij, maar waren ze als gastheer rechtstreeks geplaatst.

Italië

FIFA-ranking: 15e
UEFA-ranking: 6e
Palmares: negende deelname, winst in 1968
Hoe geplaatst: Winnaar groep H met 24 wedstrijden. Ongeslagen. Tegen Kroatië (2x) en Bulgarije werd gelijkgespeeld.
Sterspeler: Gianluigi Buffon, Juventus, 37
Bondscoach: Antonio Conte
Resultaten tegen België: 21 wedstrijden, waarvan Italië er 13 won en 4 verloor. De laatste oefeninterland in november 2015 eindigde op 3-1 voor de Rode Duivels.
Goed om weten: Italië is er sinds 1996 altijd bij geweest. In 2000 haalde het de finale nadat het Nederland klopte in de halve finale, en dat ondanks een rode kaart. Oranje miste toen twee strafschoppen en faalde ook helemaal in de beslissende strafschoppenreeks. Huidige doelman Buffon was toen al de nummer één, maar miste het toernooi door een blessure.

Ierland

FIFA-ranking: 31e
UEFA-ranking: 23e
Palmares: derde deelname, kwartfinale in 1964
Hoe geplaatst: Derde in groep D met achttien punten, na Duitsland en Polen, en voor rivaal Schotland. Was in de play-offs de betere van Bosnië-Herzegovina (1-1 heen, 2-0 terug).
Sterspeler: Robbie Keane, LA Galaxy, 35
Bondscoach: Martin O'Neill
Resultaten tegen België: 13 wedstrijden, vijf zeges voor de Rode Duivels. Vier van de laatste zes eindigden gelijk.
Goed om weten: De Ieren pakten vier op zes tegen Duitsland, met een 2-1 overwinning in het eigen Aviva Stadium in Dublin. Robbie Keane was op zijn 35e nog steeds topscorer met vijf goals in de campagne.

Zweden

FIFA-ranking: 25e
UEFA-ranking: 16e
Palmares: zevende deelname
Hoe geplaatst: Moest het na een derde plaats in groep G -na Oostenrijk en Rusland- in de testmachen uitvechten met Denemarken (2-1 thuis, 2-2 uit).
Sterspeler: Zlatan Ibrahimovic, PSG, 34
Bondscoach: Erik Hamren
Resultaten tegen België: 15 wedstrijden, waarvan de Duivels er acht wonnen en vijf verloren. In 2000 wonnen de Duivels de openingsmatch van Euro 2000 nog met 2-1. In januari 2014 wonnen ze het voorlopig laatste treffen met 0-2 (goals Lukaku en Hazard).
Goed om weten: Ontbrak de laatste twee WK's, maar is er in Europa al voor een vijfde keer op rij bij. Wordt dit het laatste internationale kunstje van Zlatan Ibrahimovic?

Groep F: Portugal, IJsland, Oostenrijk, Hongarije

Portugal

FIFA-ranking: 7e
UEFA-ranking: 4e
Palmares: zevende deelname
Hoe geplaatst: Eerste in groep I met onder meer Albanië (tweede) en Denemarken. Het won alle wedstrijden, behalve de eerste: thuis verloor het van Albanië met 0-1.
Sterspeler: Cristiano Ronaldo, Real Madrid, 30
Bondscoach: Fernando Santos
Goed om weten: Telkens als de Iberiërs zich plaatsten voor een EK, overleefden ze de groepsronde. Topschutter Ronaldo (55 goals) kan op het EK recordinternational worden. Nu telt hij 123 interlands, Luis Figo telt er 127.

Oostenrijk

FIFA-ranking: 10e
UEFA-ranking: 11e
Palmares: tweede deelname
Hoe geplaatst: Eerste in groep G met een knappe 28 op 30, en dat met teams als Rusland, Zweden en Montenegro in de poule. Doelsaldo: 25/5.
Sterspeler: Marko Arnautovic, Stoke City, 26
Bondscoach: Marcel Koller
Resultaten tegen België: veertien wedstrijden, waarvan het er negen won. De Duivels konden maar twee keer zegevieren.
Goed om weten: Raakte op de eerste deelname in 2008 als co-organisator niet voorbij de poules. Vastic vestigde wel een record door met zijn 38 jaar en 257 dagen te scoren: een strafschop tegen Polen maakte hem de oudste doelpuntenmaker ooit op een EK.

Hongarije

FIFA-ranking: 20e
UEFA-ranking: 20e
Palmares: derde deelname, derde plaats in 1964 en vierde in 1972
Hoe geplaatst: Met zestien punten pas derde in groep F, na Noord-Ierland en Roemenië. Rekende in de play-offs af met Noorwegen dankzij een 0-1 uitzege en 2-1 thuiszege. 
Sterspeler: Balász Dzsudzsák, Bursaspor, 28
Bondscoach: Bernd Storck
Resultaten tegen België: 12 wedstrijden, waarvan de Rode Duivels er zeven wonnen. Laatste ontmoeting vond plaats in november 2009, een 3-0 zege voor de Belgen met goals van Fellaini, Vermaelen en Mirallas.
Goed om weten: Na tien onsuccesvolle kwalificatiecampagnes zijn de Hongaren er voor het eerst sinds 1972 weer bij op een EK.

IJsland

FIFA-ranking: 36e
UEFA-ranking: 27e
Palmares: eerste deelname
Hoe geplaatst: Werd verrassend tweede in groep A met 20 punten en doelsaldo 17-6, na Tsjechië, en voor Turkije en Nederland.
Sterspeler: Gylfi Sigurdsson, Swansea, 26
Bondscoach: Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrímsson
Resultaten tegen België: 9 wedstrijden, die de Belgen allemaal wonnen. Laatste ontmoeting in november 2014, een 3-1 zege voor de Rode Duivels met goals van Origi, Lombaerts en Lukaku.
Goed om weten: De man om in de gaten te houden bij IJsland is Gylfi Sigurdsson. De Swansea-speler scoorde zes van de zeventien goals van zijn land tijdens de kwalificatiecampagne.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen