HandbalBeNeleagueInitia Hasselt 21- Lions 30

Initia geeft niet thuis in eerste kwartier

Initia geeft niet thuis in eerste kwartier

Adams en Heijnen kunnen Buciuman niets in de weg leggen. Foto: Sven Dillen

De Limburg Lions hebben in de topper tegen Hubo Initia Hasselt onderstreept waarom ze ongeslagen aan de leiding staan in de BeNeleague en waarom ze zich - in tegenstelling tot Initia Hasselt - wel geplaatst hebben voor de groepsfase van de EHF-Europabeker.

“Ik was niet onder de indruk van onze eigen prestatie”, geeft assistent-coach Lambert Schuurs meteen na de 21-30-zege in Hasselt aan. “Ik was daarentegen wel verrast over het flauwe begin van de concurrent uit Hasselt. Al na vijftien minuten was alle spanning uit de wedstrijd verdwenen.”

Initia Hasselt nergens

Initia, dat Roelants en Bogaerts op de bank hield, was inderdaad nergens. Niet één degelijke aanvalsactie, wel de ene technische fout na de andere. Spek naar de bek van de snelle Luc Steins. De Lions haalden het maximum uit de tegenaanval, maar ook in de gewone spelopbouw waren de Nederlanders een klasse te sterk. Ivo Steins werd met het grootste gemak op de cirkel vrijgespeeld en ook de opbouwspelers Kay Smits en Joris Baart waren een gesel voor de Initia-defensie. Bij 5-10 (20') lag Hasselt in de touwen. Verhoeven en Jackers wakkerden het vuur weer heel even aan, maar een 9-14-score aan de rust bood weinig perspectief.

Niet gretig genoeg

“Veel te slap begonnen”, weet ook Mattias Van Criekinge van Hasselt. “Wij hebben niet ons ware gezicht getoond. Te veel fouten, te weinig gretigheid, elke tweede bal was voor de Nederlanders en dan krijg je de rekening gepresenteerd. Maar beter nu dan in de final four. De werkpunten voor de volgende weken zijn duidelijk.”

Goed begin tweede helft

De start van Initia in de tweede helft mocht gezien worden. Pepels en Van Criekinge tekenden meteen voor de 11-14. De vlam sloeg over op de rest van de ploeg. De Lions-verdediging begon te wankelen, maar werd recht gehouden door de broers Geraerts. De twee Nederlandse scheidsrechters maakten er een zootje van en legden de tolerantiegrens voor Hasselt beduidend lager dan voor de Lions. De bezoekers haalden het maximum uit die overtalsituaties en bij een 16-21-stand na 45' was de thuisploeg helemaal gebroken. Initia sleepte zich naar het einde en zag de Nederlanders de voorsprong nog bijna verdubbelen.

Final four

De Limburg Lions zijn twee speeldagen voor het einde van de reguliere competitie zeker van de eerste plaats en kunnen de organisatie van de final four opeisen. “De kans dat we dit doen is eerder klein”, geeft Lambert Schuurs, die in 2001 nog de Belgische bekerfinale speelde met Sporting Neerpelt, onmiddellijk aan. “Ons management bekijkt het nog, maar het carnaval zou wel eens een obstakel kunnen vormen.”

Goed nieuws dus voor Hasselt dat de organisatie op zich wil nemen, maar dan moet het de tweede plaats in de algemene rangschikking kunnen vasthouden. Het nummer drie Bevo wil de final four al even graag naar Panningen halen.

Initia en Bevo spelen nog thuis tegen respectievelijk Aalsmeer en Tongeren. Op de laatste speeldag staat Hasselt - Aalsmeer op het programma.

SCHEIDSRECHTERS: R. en P. Geraerts (Nederland).HASSELT: Houbrechts, Ooms 3, Jackers 1, Vanderstraeten, Verhoeven 6, Robyns 6, Van Der Goten, Köhlen, Pepels 2, Vanbrabant, Van Criekinge 2, Buciuman 1, Haesevoets en Vonckx.LIONS: Mullens 2, Vernooy 2, Smits 7, Van Leeuwen, Heijnen 1, Janssen 1, I. Steins 3, Baart 2, Adams 1, L. Steins 6, Hoiting, Vossen 1, Schmeits, Ramos 3.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio