Fit & Gezond

Nieuw onderzoek toont dat “borstsparende” therapie betere kans op overleving geeft

“Aantal borstamputaties moet naar beneden”

“Aantal borstamputaties moet naar beneden”

Foto: AP

Bij vrouwen die een vroeg stadium van borstkanker hebben, is het beter de borst te sparen en radiotherapie te geven dan de borst volledig te amputeren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. “Het verhaal van Angelina Jolie heeft een piek veroorzaakt in het aantal amputaties, maar er is te vaak onnodig voor die ingreep gekozen”, zeggen artsen Rudy Van den Broecke (UZ Gent) en Jacques De Grève (UZ Brussel).

“Borstamputatie is wat te veel een hype geworden. Maar het is niét het van het als het op de ­behandeling van borstkanker aankomt”, zegt professor Rudy Van den Broecke, afdelingshoofd gynaecologie aan de Vrouwen­kliniek van het UZ Gent. “Het omgekeerde is zelfs waar: uit ­recente studies blijkt dat het in de meerderheid van de gevallen beter is een borstsparende operatie te doen, waarbij de tumor wordt weggenomen met slechts een klein deel van het gezonde borstweefsel, gevolgd door radiotherapie. Het vergroot de kans dat je op lange termijn overleeft.”

Zo staat het in een studie van Marissa van Maaren van het ­Integraal Kankercentrum ­Nederland. Zij bekeek de gegevens van 37.207 vrouwen bij wie tussen 2000 en 2004 een vroeg stadium van borstkanker werd vastgesteld. De patiënten die een borstsparende operatie hadden ondergaan, hadden 21 procent meer kans om na tien jaar nog in leven te zijn dan de vrouwen bij wie de borst werd weggenomen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees