De financiële oorlog tegen ISIS: zo stop je de rijkste terreurorganisatie ter wereld

De financiële oorlog tegen ISIS: zo stop je de rijkste terreurorganisatie ter wereld

Een foto van een luchtbombardement in Syrië. Het doelwit: een voertuig dat olie vervoert. Foto: AP

Bombarderen alleen zal niet volstaan om Islamitische Staat (ISIS) tegen te houden. Dat weet ook de militaire coalitie onder leiding van de VS, die nu ook een financiële oorlog begonnen is tegen “de rijkste terreurorganisatie ter wereld”.

Islamitische Staat is veruit de rijkste terroristische organisatie ter wereld. Bovenop de één miljard dollar die het plunderde van de door hen gecontroleerde banken, genereerde het vorig jaar alleen al een extra miljard dankzij olieproductie, belastingen en ontvoeringen. “ISIS doet zowat alles om geld te verdienen. Je kan het zo gek niet bedenken, of ze hebben het al geprobeerd”, zegt Adam Szubin, topambtenaar bij het Amerikaanse ministerie van Financiën. “Wij blijven zoeken naar manieren om die geldkraan toe te draaien.”

Ten eerste werden er ongeveer 90 banken in ISIS-gebied gesloten. “Tijdens haar veroveringstocht nam de terreurorganisatie de controle over tientallen banken in Irak en Syrië. Vorig jaar alleen werden die banken voor meer dan één miljard dollar geplunderd”, aldus Szubin. “Die bankgebouwen staan er nu misschien nog, maar ze zijn niet langer verbonden met de globale financiële systemen. Dat zal het ISIS verhinderen om nog belangrijk materiaal aan te kopen voor hun leger, hun communicatie of hun olieproductie.”

Daarnaast wordt er ook werk gemaakt om nationale grenzen beter af te sluiten zodat het moeilijker wordt voor ISIS om internationale transacties te doen of om geld bij andere financiële instellingen te stallen. “Vooral in het geval van Turkije is dat heel belangrijk.”

Bombardementen

Om de olieproductie van ISIS lam te leggen bombardeert de coalitie vaak oliedoelwitten. In totaal werden er al meer dan 8.700 luchtaanvallen uitgevoerd. “We blijven hun infrastructuur bestoken en blijven druk uitoefenen op hun voorraden”, aldus een woordvoerder van de Navy.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees