Poppentheater Jojo laatste overgebleven handpoppentheater in Antwerpen

Poppentheater Jojo laatste overgebleven handpoppentheater in Antwerpen

Poppentheater Jojo: het enige authentieke handpoppentheater van Antwerpen, nu Van Campen ermee stopt. Foto: eja

Borgerhout -

Poppentheater Jojo is het enige authentieke handpoppentheater in Antwerpen dat overblijft, nu Van Campen ermee ophoudt. “De kinderen reageren op wat ze zien en krijgen respons van de poppen op hun geroep. Zo wordt elke voorstelling uniek, want het verhaal wordt nooit helemaal hetzelfde gebracht.”

In een gezellige en knusse zaal, waar niets doet vermoeden dat het ooit een vervallen garage was, worden per seizoen zo’n vijftig voorstellingen gespeeld voor kinderen tussen 3 en 10 jaar. Alle stukken die er worden opgevoerd, zijn zelfgeschreven en alle poppen zijn handgemaakt.

De poppen evolueerden van poppen met ronde koppen gemaakt van windels tot expressieve gezichten die geboetseerd worden met houtpasta. De hele collectie bestaat uit 440 verschillende figuren.

“We zijn met een vaste crew van tien mensen”, vertelt de enthousiaste Johan Weber. Hij startte Jojo op als prille twintiger, omdat hij zelf dol was op poppenkasten. “We kennen altijd allemaal het hele stuk, zodat iedereen met alle poppen kan spelen. De verhaallijn is uitgeschreven, maar de rollen worden geïmproviseerd. De kinderen reageren op wat ze horen of zien en krijgen respons van de poppen op hun geroep. Zo wordt elke voorstelling uniek, want het verhaal wordt nooit helemaal hetzelfde gebracht. De rollen groeien door de voorstellingen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio