Poetin-criticus ontmaskert bizar misdaadverhaal, Rusland in shock

Poetin-criticus ontmaskert bizar misdaadverhaal, Rusland in shock

Aleksej Navalny, die op termijn de eerste Russische president wil worden ‘die niet steelt en niet liegt’, is al jaren een doorn in het oog van het Kremlin. Foto: AFP

Aleksej Navalny, de bekende Russsiche oppositiepoliticus en sociaal activist, heeft Rusland op zijn grondvesten doen daveren met een opmerkelijke reportage over de Russische topaanklager Joeri Tsjajka.

De ex-burgemeesterskandidaat voor de Russische hoofdstad Moskou, Aleksej Navalny (39), voert al langer strijd tegen de corruptie in zijn thuisland. Het regime van president Vladimir Poetin (‘dat bestaat uit een partij van schurken en dieven’) moet het geregeld ontgelden in zijn videoblogs en tijdens zijn georganiseerde massademonstraties.

Vaak worden de aantijgingen van corruptie gewoon doodgezwegen door het Kremlin, maar Navalny werd ook al een aantal keer opgepakt op beschuldiging van verduistering en fraude. Uit vrees voor de reactie van zijn aanhangers werd hij telkens echter onder voorwaarden vrijgelaten. Zijn broer Oleg zit wel voor 3,5 jaar achter de tralies, volgens Navalny alleen maar om politieke druk uit te oefenen op zijn familie.

De rechtszaken tegen hem en zijn broer hielden Navalny echter niet tegen om opnieuw tegen de schenen van het Kremlin te schoppen. Een 45 minuten durende filmpje dat Navalny op 1 december postte op YouTube werd intussen al 3,5 miljoen keer bekeken en beroert al dagenlang de sociale media. Het Russische volk verkeert dan ook in shock door de onthullingen over zijn procureur-generaal Joeri Tsjajka.

De topaanklager en zijn familie blijken verwikkeld te zitten in een kluwen van misdaad en bedrog, een verhaal dat ook naar Russische normen ongezien is.

Grieks hotel eerste schakel in maffioos netwerk

Het begon allemaal toen Navalny het vijfsterrenhotel ‘Pomegranate’ in Griekenland ontdekte, dat in het bezit was van Tsjajka’s zoon Artjom en de ex-vrouw van Tsjajka’s rechterhand, Olga Lopatina. Zij en haar man beheerden echter ook een suikerfabriek samen met de gangster Sergej Tsapok, een beruchte maffialeider. Geen zo’n aangename ontdekking voor de procureur, aangezien Tsapok ook zit achter de gruwelijke Koesjtsjevskaja-moorden. In dit Zuid-Russische dorp in de provincie Krasnodar werd in november 2010 een volledige boerenfamilie op wrede wijze afgeslacht omdat ze niet wilde toegeven aan afpersing.

Dit verhaal op zich veroorzaakte al veel ophef in Rusland, maar het onthulde eveneens een crimineel netwerk dat het dorp al 20 jaar in zijn greep hield.

De maffioze organisatie van Tsapok terroriseerde Koesjtsjevskaja. Vrouwen en kinderen op weg naar school werden willekeurig opgepakt op straat en verkracht. De lokale autoriteiten keken de andere kant op en legden alle klachten van ontvoeringen, verkrachtingen en moorden naast zich neer. Uit het journalistieke onderzoek zou nu dus blijken dat Tsjajka hier een belangrijke rol in speelde.

Het Kremlin reageert

De topaanklager ontkent alles, maar kwam tot dusver niet met goede inhoudelijke argumenten tegen de aantijgingen op de proppen. De Russische eerste minister Dmitri Medvedev verklaarde dan weer niet te willen teruggaan naar de jaren 1930, ‘toen Stalin tijdens zijn grote zuivering tal van onschuldige mensen veroordeelde’.

Bovendien stelde het Kremlin dat deze affaire vooral betrekking heeft op de kinderen van Tsjajka, en hijzelf helemaal niets met de zaak te maken heeft.

Hoelang kan Moskou echter blijven zwijgen? Het Russische gerenommeerde zakenblad Vedomosti riep de regering alvast op om een objectief en transparant onderzoek te voeren naar de feiten. ‘In een normaal land worden dergelijke openbare beschuldigingen publiek behandeld. Niet alleen door de betrokken mensen, ook door hun leidinggevenden.’

Het wordt nu afwachten of dit schandaal de Russische regering een permanente deuk in haar imago zal bezorgen, of als het Kremlin er weer in slaagt om de plooien glad te strijken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees