Tandzorg

Herentalse groepspraktijk krijgt filialen over heel Vlaanderen

Tandarts Rik Claes aan het werk in zijn praktijk in Herentals. Foto: bdd

Herentals -

Benedenti, een van de grootste multidisciplinaire groepspraktijken in Vlaanderen, rolt haar concept uit in heel Vlaanderen. Oprichter en tandarts Rik Claes uit Herentals krijgt voor de oprichting van zulke groepspraktijken steun van investeringsmaatschappij Gimv.

“De Gimv (Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen, nvdr.) heeft twee jaar lang de markt voor tandheelkunde in Vlaanderen verkend”, zegt Rik Claes. “Na afloop van die studie gaven ze te kennen dat ze met ons in zee wilden.”

De middelen die Gimv verstrekt, gebruikt Benedenti om verdere partnerships aan te gaan met andere tandartspraktijken, om nieuwe groepspraktijken te ontwikkelen en om in de nieuwste technologie te investeren.

“We gaan stap per stap onze praktijken elders uitbouwen”, zegt Claes, samen met zijn vrouw Griet Luyten oprichter van Benedenti en nog steeds actief als tandarts, vooral in parodontologie en implantologie, met praktijken in Herentals en Berlaar. “Drie weken geleden zijn we een groepspraktijk gestart in Vlimmeren (Beerse). In twee centrumsteden hebben we een vrij concreet project. We hopen twee nieuwe praktijken per jaar openen. Maar let wel: de kwaliteit is belangrijker dan de kwantiteit.”

Volgens Claes wil de moderne patiënt alle vormen van behandeling onder één dak: van preventie tot gespecialiseerde zorg. “Patiënten verwachten bovendien een hoogkwalitatieve service, ondersteund door de nieuwste technologieën en dat alles voor een transparante en correcte prijs.”

Tekort aan tandartsen

“Nieuwe innovatieve technologieën, zoals intraoraal scannen, 3D-radiologie, 3D-printen en alle mogelijke cad/cam-systemen, zijn dure investeringen die individuele tandartsen moeilijk alleen kunnen bekostigen, een groepspraktijk kan dat wél.”

De Vlaamse tandzorg staat voor heel wat uitdagingen. Er is een nijpend tekort aan tandartsen. “De Vlaamse tandzorg staat voor een scharniermoment: er is een generatiewissel ingezet: 64 procent van de Vlaamse tandartsen is ouder dan 50 jaar”, zo luidt het. “Bovendien is er een groot tekort aan afstuderende tandartsen. Gemiddeld studeren, mede door het verplichte ingangsexamen, slechts een tachtigtal jonge tandartsen per jaar af en 5 à 10 procent zijn buitenlandse studenten die na hun studie terugkeren naar hun thuisland. Die combinatie zorgt ervoor dat het aantal tandartsen per inwoner de komende jaren sterk zal dalen.”

“Bovendien eist de jonge generatie tandartsen flexibiliteit en een goede balans tussen werk en privé”, zegt Claes. “Dat zijn allemaal factoren waar we als sector rekening mee moeten houden.”

Met de verdere uitbouw van Benedenti wil Claes met zijn team een antwoord bieden op deze uitdagingen. Groot-Brittannië en Nederland dienen als voorbeeld. “Doorheen de jaren volgde ik heel wat cursussen in Nederland, waar hulppersoneel een grote toegevoegde waarde biedt. Teampraktijken met alle specialismen onder één dak zijn daar meer regel dan uitzondering: zo wordt er veel efficiënter gewerkt.”

“Door alle ondersteunende taken en diensten -zoals facturatie, aankoop en balie-assistentie- te centraliseren bij een praktijkmanager, kunnen onze tandartsen zich volledig concentreren op waar ze goed in zijn: de best mogelijke tandzorg bieden voor iedere patiënt. Als je alles alleen wil doen is dat véél moeilijker.”

Bij Benedenti werken vandaag al 48 medewerkers, waaronder 16 tandartsen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio