Lokeren en Overmeire vangen bot in hoger beroep

Lokeren en Overmeire vangen bot in hoger beroep

Foto: Photo News

Eersteklasser KSC Lokeren moet het op de 21e speeldag in de Jupiler Pro League - zaterdag 26 december op het veld van Waasland-Beveren - zonder zijn kapitein Killian Overmeire zien te rooien. De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bestendigde vrijdag zijn schorsing van twee speeldagen, waarvan één effectief. De middenvelder van Lokeren krijgt daarbovenop een boete van 800 euro.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

In de 3-1 thuiszege tegen KV Kortrijk (speeldag 18) plantte Overmeire in de 48e minuut zijn studs op de enkel van tegenstander Stijn De Smet. De aanvoerder van Lokeren kreeg een gele kaart van scheidsrechter Denis Vanbecelaere, maar de Reviewcommissie van de KBVB vond die beoordeling te mals en vroeg vorige week maandag (7 december) de vervolging door het Bondsparket. De Geschillencommissie vond één wedstrijd effectieve schorsing, met daarbovenop een voorwaardelijke schorsing van één speeldag, en een boete van 800 euro dinsdag een gepaste straf. Overmeire en Lokeren tekenden beroep aan tegen dat vonnis, maar de Geschillencommissie Hoger Beroep gaf daar geen gehoor aan.

“Uit de tv-beelden blijkt dat Overmeire bij de bewuste fase de bal niet gespeeld heeft. Hij raakt zijn tegenstrever met zijn linkervoet op forse wijze, waardoor diens fysieke integriteit in gevaar werd gebracht. De commissie beoordeelt deze spelfase als een manifeste en opzettelijke fout”, aldus de Geschillencommissie Hoger Beroep.

De verdediging betwist de fout ter zitting niet, maar haalt aan dat Overmeire niet de intentie had om zijn tegenstander te blesseren. “De zaak van Jesper Jorgensen (1 december) was een gelijkaardig geval. We houden rekening met de uitspraak van de Geschillencommissie Betaald Voetbal in dat dossier. De indicatieve tabel schrijft voor een brutale fout een schorsing van twee tot en met vijf speeldagen voor als de bal niet gespeeld werd en de fysieke integriteit in gevaar werd gebracht”, klinkt het in hoger beroep. De commissie neemt de overwegingen van de Geschillencommissie over en houdt dus ook rekening met het gunstige disciplinaire verleden van Overmeire.

Vrijdagavond kan de aanvoerder van Lokeren in de openingsmatch van de twintigste speeldag, thuis tegen Zulte Waregem, wel gewoon aan de aftrap komen. De sanctie van de Geschillencommissie Hoger Beroep treedt immers pas in werking de eerste kalenderdag volgend op de uitspraak.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.