Spoorbonden wachten met reactie op bemiddelingsvoorstel

Spoorbonden wachten met reactie op bemiddelingsvoorstel

Foto: BELGA

De spoorbonden bekijken het voorstel van de federale regering om bemiddelaars aan te stellen voor het sociaal conflict, in ruil voor de intrekking van de vijf stakingsdagen in januari. Maar het is nog niet duidelijk wanneer ze dit intern zullen bespreken.

“We zullen het voorstel onderzoeken en bespreken. Wanneer moet nog bepaald worden”, laat Ludo Sempels weten, de voorzitter van de Vlaamse vleugel van de socialistische spoorbond ACOD Spoor.

“We gaan ons beraden over de inhoud. We gaan proberen om het dit weekend of ten laatste maandag te doen”, vult Luc Piens, topman van de christelijke spoorbond ACV Transcom aan. Na de interne bespreking over de te volgen aanpak, zal naar de andere bond gekeken worden, klinkt het.

De achterban van de twee grote spoorbonden verwierp eerder deze maand de ontwerp-cao 2016-2018, waarop de stakingsaanzegging volgde. Die ontwerp-cao lag samen met een aantal productiviteitsverhogende maatregelen op tafel na gesprekken tussen de directies van NMBS, Infrabel en HR Rail, en de bonden.

De federale regering keurde eerder dit jaar de strategische visie over het spoor van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant goed. Zij vraagt onder meer dat de productiviteit met 4 procent per jaar de hoogte ingaat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees