Ook Davis Cup-team, Vervoort, Vanhaezebrouck en Benoot in de prijzen

SPORTGALA. De Bruyne kroont zich tot Sportman van 2015, Persoon nu wél Sportvrouw van het Jaar

Kevin De Bruyne ziet een topjaar bekroond met de titel van Sportman van het Jaar. Foto: BELGA

In het Brusselse Hotel Le Plaza zijn Rode Duivel Kevin De Bruyne en boksster Delfine Persoon uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het jaar. De Bruyne haalt het voor vicewereldkampioen discuswerpen Philip Milanov en wielrenner Greg Van Avermaet. Persoon houdt bij de verkiezing judoka Charline Van Snick en zeilster Evi Van Acker af. Eerder mochten ook Jean-Michel Saive, Marieke Vervoort, het Davis Cup-team, Hein Vanhaezebrouck en Tiesj Benoot een trofee ophalen op het podium.

Zowel Kevin De Bruyne als Delfine Persoon stonden aangestipt als topfavoriet in hun categorie. De Bruyne haalde het in de verkiezing met 686 punten voor discuswerper Philip Milanov (520 punten) en wielrenner Greg Van Avermaet (443 punten). Op de erelijst volgt hij collega-Rode Duivel Thibaut Courtois op.

De Bruyne versierde de voorbije zomer een toptransfer van een hallucinante 74 miljoen euro van Wolfsburg naar Manchester City. Vrijwel meteen voetbalde hij in de Engelse Premier League de sterren van de hemel, zijn transferbedrag meer dan waard tonend. Ook bij Wolfsburg toonde De Bruyne zich. Hij won met de Duitse ploeg de Duitse beker en de Supercup. Tevens kroonde hij zich tot Speler van het Jaar in het seizoen 2014/2015. Bij de Rode Duivels was De Bruyne eveneens een van de smaakmakers. De offensieve middenvelder dwong met de nationale ploeg een plaats op het EK af en had een belangrijk aandeel in de historische eerste plaats van de Duivels op de FIFA-ranking. Omdat er maandag een belangrijke wedstrijd op het programma staat met Manchester City tegen Arsenal, kon de 24-jarige Gentenaar er niet bij zijn in Brussel. In een videoboodschap drukte De Bruyne zijn dank uit. "Mooi, super", klonk het. "Dit is speciaal want dit gaat niet alleen tussen voetballers maar tussen alle sporters in België. Als je daar dan bovenuit steekt, betekent dat dat ik mijn best heb gedaan", lachte hij.

Top 10 Sportman van het Jaar (punten - aantal eerste plaatsen)

 1. Kevin De Bruyne (voetbal) 686 - 89
 2. Philip Milanov (atletiek) 520 - 43
 3. Greg Van Avermaet (wielrennen) 443 - 29
 4. David Goffin (tennis) 350 - 20
 5. Stoffel Vandoorne (autosport) 278 - 11
 6. Jaouad Achab (taekwondo) 178 - 10
 7. Thibaut Courtois (voetbal) 169 - 12
 8. Eden Hazard (voetbal) 164 - 11
 9. Toma Nikiforov (judo) 102 - 1
 10. Thomas Van Der Plaetsen (atletiek) 93 - 5

Persoon nu wél Sportvrouw van het jaar

Boksster Delfine Persoon kreeg van de 262 beroepsjournalisten 704 punten achter haar naam. Daarmee haalde ze het voor Europees judokampioene Charline Van Snick (574 punten) en zeilster Evi Van Acker, 's werelds nummer 1 in de Laser Radiaal (412 punten). De 30-jarige Persoon verdedigde in 2015 twee keer met succes haar wereldtitel bij de WBC-lichtgewichten. Op 25 april klopte ze in Bern de Zwitserse Nicole Boss met technisch KO in de negende ronde. Op 11 november was de West-Vlaamse voor eigen volk in Zwevezele op punten te sterk voor de Française Maiva Hamadouche. Persoon is ook regerend wereldkampioene bij de WIBF-, WBF- en WIBA-federaties en staat eerste op de wereldranglijst.

Persoon volgt op de erelijst meerkampster Nafi Thiam op. Zij eindigde dit jaar als vierde met 398 punten en behoorde zo net niet tot de supergenomineerden. Na het debacle van vorig jaar wou ze niet meer naar het Sportgala komen en ging ze nu naar het benefietgala van Marc Herremans voor 'To walk again'. Ze kon haar trofee dus niet zelf ontvangen uit handen van Sabine Appelmans. Een sponsor nam in haar plaats de honneurs waar. "Wij respecteren de beslissing van Delfine Persoon, wat vorig jaar is gebeurd zit bij haar nog erg diep, maar wij betreuren dit ook", reageerde David Naert, voorzitter van Sportspress. "Ze vertegenwoordigt een kleine sport en daarom is dit een gemiste kans."

Top 10 Sportvrouw van het Jaar (punten - aantal eerste plaatsen)

 1.  Delfine Persoon (boksen) 704 - 86
 2. Charline Van Snick (judo) 574 - 40
 3. Evi Van Acker (zeilen) 412 - 22
 4. Nafi Thiam (atletiek) 398 - 27
 5. Jolien D'Hoore (wielrennen) 304 - 20
 6. Ann Wauters (basket) 275 - 18
 7. Alison Van Uytvanck (tennis) 228 - 5
 8. Sanne Cant (veldrijden) 179 - 10
 9. Emma Meesseman (basket) 173 - 3
 10. Frauke Dirickx (volley) 115 - 3

Overige trofeeën

Eerder op de avond werden de andere trofeeën uitgereikt. Wielrenner Tiesj Benoot is uitgeroepen tot Belofte van het Jaar. AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck kreeg dan weer de titel van Coach van het Jaar. Wereldkampioene Marieke Vervoort is Paralympiër van 2015. In de verkiezing van de Ploeg van het Jaar klopt het Davis Cup-team van Johan Van Herck de Rode Duivels.

Ploeg van het Jaar: Davis Cup-ploeg klopt Rode en jonge Duivels

De Davis Cupselectie is de Ploeg van het Jaar. Het team onder leiding van coach Johan Van Herck haalde dit jaar de finale van de prestigieuze landencompetitie. Daarin botsten David Goffin en co in Flanders Expo op het Groot-Brittannië van Andy Murray. Het was van 1904 geleden dat de Belgische tennismannen nog de finale van de Davis Cup hadden bereikt. Ook toen was Groot-Brittannië te sterk.
In het jaarlijkse referendum van Sportspress kreeg de Davis Cupploeg 366 punten. Daarmee bleven de tennissers de Rode Duivels (307 punten) en de jonge Duivels U17 (263 punten), derde op het WK in Chili, voor. Op de erelijst volgt de Davis Cupselectie de Rode Duivels op.

"Het is niet gemakkelijk om dit te winnen want voetbal is heel populair. Maar wij hebben het land goed vertegenwoordigd. Als team stonden we op onze plaats in de finale. Deze jongens willen elke keer spelen, ondanks hun zware individuele programma's. Ze willen voor elkaar door het vuur gaan", aldus Davis Cup-kapitein Johan Van Herck.

In afwezigheid van David Goffin mocht Steve Darcis terugblikken op de voorbije campagne. "Het was een fabuleus jaar. In Gent voor 12.000 mensen mogen spelen is uitzonderlijk. Daarvoor doe je het als tennisser."

Ruben Bemelmans stond in de finale oog in oog met Andy Murray. De Limburger verweerde zich tot het uiterste, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven. "Het was zeker één van mijn belangrijkste matchen ooit", kijkt Bemelmans terug. "Maar Murray staat om een reden tweede op de wereldranglijst." .
 

Top 10 Ploeg van het Jaar (punten - aantal eerste plaatsen)

 1. Davis Cup-team (tennis) 366 - 78
 2. Rode Duivels (voetbal) 307 - 70
 3. Jonge Duivels U17 (voetbal) 263 - 43
 4. 4x400m mannen (atletiek) 157 - 17
 5. Castors Braine (basket) 108 - 12
 6. 4x200m vrije slag (zwemmen) 99 - 8
 7. Acrogym Team (turnen) 62 - 8
 8. Belgian Lions (basket) 39 - 2
 9. Nationale jumpingploeg (paardensport) 34 - 1
 10. AA Gent (voetbal) 22 (wildcard) - 6

Paralympiër van het Jaar: Wereldkampioene Marieke Vervoort bekroont topseizoen

Marieke Vervoort is uitgeroepen tot Paralympiër van 2015. De rolstoelatlete was dit jaar op het WK voor paralympiërs in het Qatarese Doha goed voor drie gouden medailles, op de 100, 200 en 400 meter.
In het jaarlijkse referendum van Sportspress kreeg Vervoort 501 punten achter haar naam. Ze won voor Peter Genyn (269 punten), ook een wereldkampioen rolstoelsprint, en rolstoeltennisser Joachim Gérard (196 punten).
Voor "Wielemie" is het de tweede keer dat ze zich Paralympiër van het Jaar mag noemen. Ze won de trofee ook in 2012, nadat ze op de Paralympics in Londen goud en zilver had behaald. Vorig jaar ging de onderscheiding naar dressuuramazone Michèle George.

"Wielemie" reageerde erg geëmotioneerd op haar uitverkiezing. Ze verwees onder meer naar de maanden die ze na een ongeluk in een brandenwondencentrum lag en getuigde over de progressieve spierziekte die haar steeds meer parten speelt. "Je moet een kat een kat noemen. Ik heb geen vijf goede dagen meer na elkaar. Maar gelukkig word ik heel goed omringd. Het is dankzij de vele mensen rondom mij dat ik dit kan blijven doen. Wheelen is mijn grootste uitlaatklep. Ze noemen mij tegenwoordig niets voor niets 'The beast from Diest' he", reageerde Vervoort.

Voor iedereen die met tegenslag wordt geconfronteerd en het moeilijk heeft, had Vervoort een advies in petto. "Just do it, never give up" (ga er voor en geef nooit op).

Uitslag Paralympiër van het Jaar (punten - aantal eerste plaatsen)

 1. Marieke Vervoort (atletiek) 501 - 137
 2. Peter Genyn (atletiek) 269 - 50
 3. Joachim Gérard (tennis) 196 - 30
 4. Diederick Schelfout (wielrennen) 121 - 5
 5. Florian Van Acker (tafeltennis) 105 - 9
 6. Laurens Devos (tafeltennis) 85 - 3
 7. Jean-François Deberg (handbike) 71 - 6
 8. Pieter Cilissen, Kenneth Verwimp en Julie Lamberechts (boccia pair) 62 - geen
 9. Barbara Minneci (para-equestrian) 40 - 2 .

Belofte van het Jaar: Ronde van Vlaanderen-revelatie Tiesj Benoot houdt voetballer en taekwondoka af

Lotto-Soudal-renner Tiesj Benoot heeft de trofee voor de Belofte van het Jaar gekregen. De 21-jarige Oost-Vlaming haalde het met 397 punten voor Anderlecht-speler Youri Tielemans (175 punten) en vicewereldkampioen taekwondo Si Mohamed Ketbi (145 punten).

Benoot zorgde in het voorjaar voor een grote verrassing door in zijn eerste Ronde van Vlaanderen meteen vijfde te worden. Later op het seizoen voegde de renner van Lotto Soudal daar een knappe tweede plaats in de Ronde van België aan toe. Daarnaast verzamelde het jonge talent nog enkele ereplaatsen. In het lijstje Beloftes van het Jaar volgt hij Liverpool-spits en WK 2014-revelatie Divock Origi op.

“Dit is een zeer mooie bekroning en een bevestiging van een goed jaar dat ik gereden heb. Dit overstijgt het wielrennen. Het zijn toch geen ‘prusters’ tegen wie ik heb gewonnen”, reageerde Benoot. “Tielemans is een gevestigde waarde bij Anderlecht en is nog een paar jaar jonger. Ketbi ken ik eerlijk gezegd niet, maar als ik de erelijst bekijk, is dit mooi.”

Benoot dankt zijn uitverkiezing vooral aan zijn knappe vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen, waarin hij als debutant aan de start stond. “Als ik volgend jaar in Vlaanderen het podium zou halen, schat ik dat toch hoger in dan deze prijs”, lachte hij. In 2016 wil Benoot in eerste instantie opnieuw presteren in de Vlaamse koersen. “Ik zit op schema. Ik ben net terug van een ploegstage in Calpe. De voorbereiding verloopt naar wens. In het Vlaamse voorjaar wil ik er staan. Daarna maken we met de ploegleiding de balans op en tekenen we de rest van het seizoen uit. Ik rij normaal geen grote ronde.” .

Top 10 Belofte van het Jaar (punten - aantal eerste plaatsen)

 1. Tiesj Benoot (wielrennen) 397 - 98
 2. Youri Tielemans (voetbal) 175 - 23
 3. Si Mohamed Ketbi (taekwondo) 145 - 25
 4. Louise Carton (atletiek) 139 - 18
 5. Michael Vanthourenhout (veldrijden) 95 - 15
 6. Artuur Peters (kajak) 79 - 11
 7. Eli Iserbyt (veldrijden) 62 - 8
 8. Livio Loi (motorsport) 57 - 7
 9. Anak Verhoeven (muurklimmen) 54 - 9
 10. Sandrine Tas (skeeleren) 53 - 6

Coach van het Jaar: Buffalo-coach Hein Vanhaezebrouck kaapt derde trainersprijs weg

AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck kreeg van de stemgerechtigde journalisten de meeste punten en dus de trofee voor Coach van het Jaar. Vanhaezebrouck wordt bekroond voor zijn uitstekende prestaties met KAA Gent. Hij leidde de Buffalo's afgelopen seizoen naar de allereerste titel uit de clubgeschiedenis. Ook Europees stuntten de Oost-Vlamingen door als eerste Belgische ploeg sinds Anderlecht in 2001 de achtste finales van de Champions League te halen. De Buffalo-trainer kreeg in totaal 570 punten. Daarmee haalde de voetbalcoach het ruim voor Davis Cup-kapitein Johan Van Herck (191 punten) en Yellow Tigers-coach Gert Vande Broek (140 punten). Vanhaezebrouck won eerder dit jaar al de Guy Thys Award en de Trofee Raymond Goethals en volgt op de erelijst van de Coach van het Jaar bondscoach Marc Wilmots op.

"Wat wij met een club als Gent het afgelopen jaar hebben gepresteerd, is ongelofelijk", reageerde HVH na zijn uitverkiezing. "Een coach is niets zonder de hele club. Het is jammer dat mijn team hier niet kan staan."

Vanhaezebrouck had, de trofee in handen, overigens nog een rake vergelijking in petto om zijn eigen prestaties in perspectief te plaatsen. "Ik heb een broer die drie maanden heeft moeten revalideren na een ongeval. De mensen die toen naast hem stonden, dat zijn ook coaches. Mijn vader is overleden aan dementie. Die mensen (die hem verzorgden) zijn coaches. Ik heb veel respect voor hen."

Top 10 Coach van het Jaar (punten - aantal eerste plaatsen)

 1. Hein Vanhaezebrouck (voetbal) 570 - 164
 2. Johan Van Herck 191 - 1
 3. Gert Vande Broek (volley) 140 - 12
 4. Jacques Borlée (atletiek) 127 - 10
 5. Marc Wilmots (voetbal) 117 - 20
 6. Eddy Casteels (basket) 105 - 5
 7. Yves Vanderhaeghe (voetbal) 72 - 4
 8. Emil Milanov (atletiek) 65 - 8
 9. Paul Van Den Bosch (omnisport) 62 - 3
 10. Michel Preud'homme (voetbal) 28 - 4

Lifetime Achievement Award: Jean-Michel Saive en Marieke Vervoort bekroond voor imposante sportcarrières

Tafeltennislegende Jean-Michel Saive zette eerder in december een punt achter zijn carrière als tafeltennisser. In Brussel kreeg hij nu de Lifetime Achievement Award als bekroning voor zijn indrukwekkende tafeltenniscarrière. In totaal nam hij maar liefst zeven(!) keer deel aan de Olympische Spelen. Hij bereikte de eerste plaats op de wereldranglijst en schopte het tot Europees kampioen.

Ook Marieke Vervoort kreeg een Lifetime Achievement Award. 'Wielemie' won dit jaar op het WK voor paralympiërs in het Qatarese drie gouden medailles, op de 100, 200 en 400 meter. Drie jaar geleden snelde ze op de Paralympische Spelen in Londen naar goud op de 100 meter (T52) en zilver op de 200 meter. Het zijn maar enkele van haar sportieve uitschieters. Marieke Vervoort is daarnaast ook een voorbeeld door haar moedige strijd tegen de zeldzame en progressieve spierziekte waaraan ze lijdt. Eind oktober getuigde ze in het Eén-programma Het Huis over haar leven met de soms ondraaglijke pijnen en de euthanasieplannen die ze koestert. Niettemin droomt de rolstoelatlete van deelname aan de Paralympics van volgende zomer in het Braziliaanse Rio de Janeiro. De Lifetime Achievement Award is niet de eerste prestigieuze onderscheiding die Marieke Vervoort te beurt valt. Zo kreeg ze twee weken geleden de Vlaamse Reus als Vlaams Sporter van het Jaar en werd ze in 2013 door koning Filip benoemd tot Grootofficier in de Kroonorde. In 2012 en dit jaar ontving 'Wielemie' op het Sportgala bovendien de award van beste paralympiër.

Corrigeer