Aantal bestellingen schiet in de lucht na geruchten over btw-verhoging

Stormloop op terrassen en opritten

Stormloop op terrassen en opritten

Foto: belgaimage Judie Long

Aannemers gespecialiseerd in het plaatsen van terrassen, carports en opritten zien de jongste weken het aantal klanten fors stijgen. Veel mensen vrezen immers dat er volgend jaar een btw-verhoging komt voor zulke werken. “Daar is nog niets over beslist”, reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Op 1 januari gaat de btw op verbouwingen aan woningen die tussen vijf en tien jaar oud zijn omhoog van 6 naar 21 procent. Dat is het tarief dat nu voor nieuwere woningen geldt. Volgens een enquête van zelfstandigenorganisatie NSZ hebben vier op de tien bouwbedrijven uit de renovatiesector daardoor extra bestellingen gekregen de jongste maanden. Zij zagen hun opdrachten met gemiddeld een vijfde toenemen. Niet onlogisch: wie toch verbouwingsplannen heeft, wil nog snel van de lagere btw-tarieven profiteren. Op een factuur van 10.000 euro netto gaat het om een verschil van 1.500 euro.

Sociale dumping

Enkele weken geleden lekte uit dat de regering plannen heeft om ook een aantal beperkingen in te voeren voor het btw-tarief van 6 procent voor woningen ouder dan tien jaar: nieuwe muurtjes, afdaken, terrassen, opritten, vrijstaande garages en carports zouden niet langer in aanmerking komen. Minister van Financiën Van Overtveldt liet prompt weten dat daarover nog niets is beslist. Maar de geruchten over een btw-verhoging zijn voldoende om het aantal bestellingen van terrassen, carports en opritten te doen stijgen. Zowat een op de drie gespecialiseerde aannemers merkt de stijging, zegt Christine Mattheeuws van het NSZ.

Bij die bedrijven ging het om een toename van zo’n tien procent. “Op zich zijn die extra bestellingen goed nieuws voor de aannemers, maar eigenlijk hebben ze liever een constante stroom aan werk. Dat is beter dan opstootjes na de aankondiging van nieuwe maatregelen”, zegt Mattheeuws. Bovendien vindt ze dit echt niet het moment voor dergelijke btw-verhogingen: de bouwbedrijven die officieel werken hebben nu al veel concurrentie door sociale dumping uit het Oostblok. “De btw-verhogingen gaan nog meer bouwbedrijven in financiële moeilijkheden brengen. Eén op de vier sluit zelfs niet uit dat het tot afdankingen zal leiden.”

Corrigeer

NIEUWS