Sterke Mathieu van der Poel laat Van Aert achter zich op Citadel van Namen

Mathieu van der Poel heeft de Wereldbekercross op de Citadel van Namen gewonnen. Na een beklijvende strijd toonde de wereldkampioen zich de betere van Wout Van Aert en Kevin Pauwels. Zij werden respectievelijk tweede en derde.

Wie doet Wout Van Aert wat? Het leek voor de Wereldbekercross in Namen de enige onbeantwoorde vraag. Dat de jongeling iedereen in de vernieling zou rijden, daar ging menig toeschouwer al van uit. Na zijn demonstratie van zaterdag in de Scheldecross, was dat niet eens zo 'n gekke gedachte. Maar het strand van Sint-Anneke is de Citadel van Namen niet. In plaats van een snelle zandomloop wachtte zondag een technischer parcours, met vooral de spectaculaire schuine kant halweg cross die tot de verbeelding sprak. 

Acht leiders

Sven Nys, die wilde de cross meteen hard maken. De man uit Baal dook als eerste het veld in en leidde de dans bij de eerste passage. Toon Aerts had genoeg gezien en snelde ervandoor. De achtervolgers keken wat naar mekaar en het was Wout Van Aert die uiteindelijk toch de sprong waagde. Even later was hergroepering een feit. Onder andere Sven Nys, Kevin Pauwels - de winnaar van vorig jaar - en wereldkampioen Mathieu van der Poel bevonden zich onder de acht leiders.

Van acht naar drie

Net op het moment dat Klaas Vantornout weer kwam aansluiten, plaatste Lars van der Haar een versnelling. Iets te gretig zelfs, want in de volgende bocht schoof de Nederlander onderuit. "Dan doe ik het maar", zag je Wout Van Aert denken en zo geschiedde. Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels waren de enigen die de Wereldbekerleider konden volgen. Sven Nys en co bengelden al gauw op meer dan 20 seconden, tussenin hing ook nog de Fransman Clément Venturini.

Terwijl Van Aert en Van der Poel elk hun deel van het werk deden, keek Pauwels van in de achtergrond de kat uit de boom. Toen de Nederlandse wereldkampioen in het absolute slot toch nog versnelde, hadden Van Aert en Pauwels geen antwoord meer. Zij moesten blij zijn met een tweede en derde plaats.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel (Ned/BKCP-Corendon) in 1u02:43
2. Wout van Aert op 0:01
3. Kevin Pauwels 0:07
4. Klaas Vantornout 0:42
5. Lars van der Haar (Ned) 0:58

Bekijk hier de volledige uitslag.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.