Nikki Harris triomfeert bij de vrouwen in Namen

Nikki Harris triomfeert bij de vrouwen in Namen

Foto: BELGA

Nikki Harris heeft zondag de vierde manche van de Wereldbeker veldrijden in Namen aan haar palmares toegevoegd. De Britse ging er al vroeg in de wedstrijd vandoor en soleerde naar de zege. Ze haalde het voor de Française Caroline Mani en de Italiaanse Eva Lechner, die de leiderstrui opnieuw overneemt van Sanne Cant die slechts veertiende werd in Namen.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het was de Italiaanse Eva Lechner die de beste start nam in Namen en als eerste het veld indook. Ook Nikki Harris raakte goed weg en maakte al snel de sprong naar Lechner. Sanne Cant, zaterdag nog goed voor de zege in Antwerpen, beleefde een mindere beginfase en verzeilde in de tiende positie. Ook Jolien Verschueren moest meteen achtervolgen.

Lang bleef het Italiaans-Britse duo evenwel niet samen en Harris nam al gauw de maat van Lechner. Na twee ronden had ze al een mooie voorsprong bijeen gefietst. Die koppositie gaf ze niet meer af en ze soleerde naar de zege, voor de verrassende Franse Caroline Mani die Lechner nog wist te passeren in het slot. Ellen Van Loy werd beste Belg op een vijfde plaats. Cant kende een totale offday en werd slechts veertiende. Ze verliest ook haar leiderstrui aan Lechner die eerder dit jaar de Wereldbeker in Valkenburg op haar naam schreef. Lechner telt nu 179 punten in het klassement, 15 meer dan tweede in de stand Sanne Cant. Nikki Harris bezet met 140 punten de derde plaats.

Voor Harris, die eind december het Telenet-Fidea Cycling Team verruilt voor het Nederlandse Boels-Dolmans is het, na tal van tweede en derde plaatsen, haar eerste zege van het seizoen en ook haar eerste zege in een Wereldbeker in haar carrière.

"Dit doet enorm veel deugd"

Na vier tweede plaatsen en zeven derde plaatsen mocht Nikki Harris zondag in Namen eindelijk juichen om haar eerste zege van het seizoen. "Ik voel al een paar weken dat de conditie goed is", stelde ze na afloop. "Deze zege doet enorm veel deugd."

Harris maakte bij de start al meteen haar intenties duidelijk en legde een hoog tempo op aan Eva Lechner. Snel reed ze alleen op kop en ze soleerde uiteindelijk naar de zege. "Ik voelde al bij de start dat ik in goede doen was", sprak ze. "Dit is een enorm zware wedstrijd, maar ik bleef gewoon dat hoge tempo aanhouden en behield mijn voorsprong."

Harris won en pakte daarmee haar eerste zege in een Wereldbeker. "Ik telde de rondjes echt af", zuchtte ze, "maar dit maakt veel goed. Ik droom al zolang van een Wereldbekerzege en nu is het eindelijk raak. Hier ben ik ongelooflijk blij mee."

Eva Lechner leidt opnieuw in de Wereldbeker. Sanne Cant werd veertiende, moest haar leiderstrui afstaan en telt nu 15 punten achterstand op de Italiaanse. "Het liep voor geen meter", aldus de renster van Enertherm-BKCP die zaterdag in Antwerpen nog won na een weekje afwezigheid in het veld wegens een scheurtje in de tussenribspier. "Ik weet niet wat er precies aan de hand was, maar ik kon gewoon niet volgen. Alles deed pijn vandaag."

Corrigeer