Arrestaties in Brussel moet speurders naar nieuwe hoofdverdachte leiden

Nieuw doelwit van gerecht: Belgische ‘regisseur’ van de terreur

Bij een huiszoeking in Brussel werden twee mannen gearresteerd die de onderzoekers misschien kunnen leiden naar de ‘regisseur’ van de terreur in Parijs. Foto: DAINA LE LARDIC

Het Belgische gerecht heeft gisteravond bij nieuwe huiszoekingen in Brussel twee mannen opgepakt, die de speurders moet leiden naar een nieuwe hoofdverdachte in het dossier.

Samen met de Franse veiligheidsdiensten wordt namelijk gezocht naar een verdachte van de aanslagen in Parijs die de terreuractie mee plande en tot nog toe uit het vizier wist te blijven.

Telefonieonderzoek heeft uitgewezen dat de terroristen terwijl ze in de Franse hoofdstad hun bloedbad aan het aanrichten waren rechtstreeks in contact stonden met twee gsm-toestellen in ons land. De twee toestellen bevonden zich op dezelfde plaats.

Wie de man achter deze gsm-toestellen is, is niet bekend. Maar hij zou even hard gezocht worden als de voortvluchtige terroristen Salah Abdeslam (26) en Mohamed Abrini (30). De speurders gaan ervan uit dat de man in kwestie niet zomaar zijdelings betrokken was bij de terreur, maar ­mogelijk de hele aanval aanstuurde en coördineerde vanuit België.

De man noch zijn broer die ze gisteren bij huiszoekingen in de Brusselse Sleutelstraat konden klissen zijn de hoofdverdachte zelf. De speurders hopen wel via hen tot bij de ’regisseur’ te geraken.

Corrigeer

MEER NIEUWS