Aanslagen Parijs: Vijf opgepakte personen na verhoor vrijgelaten

Aanslagen Parijs: Vijf opgepakte personen na verhoor vrijgelaten

Zondag vond er opnieuw een huiszoeking plaats in Brussel. Foto: Daina Le Lardic

De vijf mensen die zondagavond en maandagochtend zijn opgepakt bij huiszoekingen in Brussel en Laken, zijn verhoord door de federale gerechtelijke politie van Brussel en nadien vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket.

De afgelopen uren waren er vijf personen opgepakt in het Belgische onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Drie arrestaties, twee broers en een vriend, vonden zondagavond plaats, in het kader van een huiszoeking in de Brusselse Sleutelstraat, en maandagochtend voerden speurders een nieuwe huiszoeking uit in Laken, waarbij nog eens twee personen werden opgepakt. Dat meldt het federaal parket. Over het resultaat van de huiszoekingen geeft het federaal parket alleen vrij dat er geen wapens of explosieven werden aangetroffen.

De huiszoeking in de Brusselse Sleutelstraat kwam er na doorgedreven telefonieonderzoek, dat uitwees dat de terroristen die de aanslagen in Parijs pleegden, die hele avond rechtstreeks in contact stonden met twee gsm-toestellen in ons land. De twee toestellen bevonden zich op dezelfde plaats.

Wie de man achter deze gsm-toestellen is, is niet bekend, maar hij zou even hard gezocht worden als de voortvluchtige terroristen Salah Abdeslam (26) en Mohamed Abrini (30). De speurders gaan ervan uit dat de man in kwestie niet zomaar zijdelings betrokken was bij de terreur, maar mogelijk de hele aanval aanstuurde en coördineerde vanuit België.

Bij de huiszoeking in de Sleutelstraat werden drie personen opgepakt, twee broers en een vriend van hen. Maandagvoormiddag pakten speurders bij een nieuwe huiszoeking nog twee personen op. "De onderzoeksrechter zal later oordelen over hun eventuele verdere aanhouding", aldus nog het federaal parket, dat de lokale politie van Brussel bedankt voor de uitstekende samenwerking.

Corrigeer

MEER NIEUWS